Ιραν: Έφθασαν στην Τεχεράνη οι απαχθέντες Ιρανοί μηχανικοί - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιραν: Έφθασαν στην Τεχεράνη οι απαχθέντες Ιρανοί μηχανικοί

Δύο ιρανοί μηχανικοί οι οποίοι είχαν απαχθεί στη Συρία το Δεκέμβριο και απελευθερώθηκαν με τη μεσολάβηση της Τουρκίας έφθασαν σήμερα στην Τεχεράνη, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Αχαντ Σοχράμπι Καρταμπάντ και ο Μαζίντ Γανμπάρι καθώς και πέντε ακόμη μηχανικοί, είχαν απαχθεί το Δεκέμβριο στην περιοχή της Χομς στην κεντρική Συρία όπου εργάζονταν για την ιρανική εταιρία Mapna που κατασκευάζει εκεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την απελευθέρωσή τους οι δύο Ιρανοί παραδόθηκαν στην Τουρκία, η οποία ζητάει την αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και υποστηρίζει τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Εγιναν δεκτοί σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις προξενικές υποθέσεις Χασάν Γασγαβί, ο οποίος ευχαρίστησε «την Τουρκία, μια αδελφή και φίλη χώρα για τις προσπάθειές της, οι οποίες συνέβαλαν στην απελευθέρωση των δυο μηχανικών.»

Ο Γασγαβί είπε επίσης ότι ελπίζει «η στενή συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την απελευθέρωση γρήγορα και των άλλων μηχανικών».

Την ίδια περίοδο που απήχθησαν οι Ιρανοί, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός τον οποίο συγκροτούν λιποτάκτες που αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού, είχε ανακοινώσει ότι απήχθησαν στη Χομς πέντε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, της επίλεκτης μονάδας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, χωρίς να είναι σαφές αν επρόκειτο για την ίδια ομάδα.

Εξάλλου σχεδόν 20 ιρανοί προσκυνητές που μετέβαιναν σε ιερούς τόπους του σιιτικού Ισλάμ στη Συρία απήχθησαν το Δεκέμβριο, και τουλάχιστον οι μισοί μεταξύ αυτών απελευθερώθηκαν.

Παράλληλα δύο τούρκοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν επί δύο μήνες στη Συρία, απελευθερώθηκαν αυτή την εβδομάδα ύστερα από ιρανική μεσολάβηση.

Το Ιράν είναι στενός σύμμαχος της Δαμασκού, ενώ η Τουρκία τηρεί ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ και τις αιματηρές επιχειρήσεις του για την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ