Κίνα: Ο Τσεν περιμένει το διαβατήριό του για να φύγει στις ΗΠΑ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Ο Τσεν περιμένει το διαβατήριό του για να φύγει στις ΗΠΑ

Ο κινέζος αντιφρονών και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσεν Γκουαντσένγκ δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα έχουν σε 15 ημέρες τα διαβατήρια που θα τους επιτρέψουν να αναχωρήσουν από την Κίνα για τις ΗΠΑ.

«Αξιωματούχοι ήρθαν χθες. Συμπληρώσαμε τις αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίων, για εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου» είπε ο Τσεν τηλεφωνικά από το νοσοκομείο του Πεκίνου, όπου νοσηλεύεται μετά την αναχώρησή του από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και πρόσθεσε οτι «Είπαν ότι τα διαβατήρια θα είναι έτοιμα σε 15 ημέρες»

Από τους πρωτεργάτες στον αγώνα κατά της αναγκαστικής στείρωσης και άμβλωσης στη χώρα του, ο Τσεν είχε προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο όταν κατέφυγε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο μετά τη διαφυγή του στα τέλη Απριλίου από το σπίτι του όπου τελούσε υπό περιορισμό, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ. Παρέμεινες στην πρεσβεία έξι ημέρες, και έφυγε ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρισκόταν στο Πεκίνο.

Μια συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον επιτεύχθηκε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, με την Κίνα να δέχεται τελικά να δώσει "το συντομότερο" στον Τσεν και την οικογένειά του διαβατήρια για να φύγουν από τη χώρα και με την Ουάσινγκτον να δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στη θεώρηση των διαβατηρίων τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ