Ανακοινώθηκαν οι λίστες των βραβείων «Διαβάζω». Θεσμοθετείται βραβείο στη μνήμη του Νίκου Θέμελη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στις 6 Ιουνίου, θα απονεμηθούν για 17η φορά τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω» που, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, απονέμονται προκειμένου να τιμήσουν τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο- μελέτη, ποίηση, εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, βιβλίο για μεγάλα παιδιά και βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και ποιητή.

Τα φετινά βραβεία είναι προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα.

Παράλληλα, θα υπάρξει αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και την επιρροή που άσκησε στους ξενόγλωσσους ποιητές.

Οι ποιητές, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο Δημήτρης Μαρωνίτης, θα διαβάσουν σε ελληνική μετάφραση δείγματα της «καβαφογενούς» ποίησης, έργα που έχουν γραφτεί είτε με το ύφος του Καβάφη είτε μιλούν για τον Καβάφη ως ποιητή και ως άνθρωπο.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου και ποιητής Νάσος Βαγενάς, ο οποίος έχει επιμεληθεί την ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων, με τίτλο «Συνομιλώντας με τον Καβάφη», αποτέλεσμα ερευνητικού προγράμματος και έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, πέρα από την ανάπτυξη της μουσικής της όπερας και του χορού, και πέρα από το άνοιγμα στον κόσμο και την πόλη μας, δώσαμε έμφαση στις εκδηλώσεις λόγου και στοχασμού, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 300.000 συμπολίτες μας και περίπου 300 προσωπικότητες και διανοητές» τόνισε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ι. Μάνος, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τους πολίτες για τις σύγχρονες κοινωνικές αναζητήσεις, με διαδραστική προσέγγιση και όχι αξιωματική αντιμετώπιση».

Ο διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω» Γιάννης Μπασκόζος, αφού παρουσίασε τις μικρές λίστες υποψήφιων βιβλίων για βράβευση, σημείωσε ότι «στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας ξοδεύονται πολύ λιγότερα χρήματα για αγορά βιβλίων από πριν, και οι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν λιγότερους τίτλους όχι, όμως, σε βάρος της ποιότητας».

Με τα λογοτεχνικά βραβεία θα απονεμηθεί ένα ακόμη, στη μνήμη του συγγραφέα Νίκου Θέμελη, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Άνδρου, Γιάννη Γλυνού.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Άνδρου τόνισε, ότι «ο Νίκος Θέμελης επέλεξε να ζει στην Άνδρο αρκετό καιρό και μάλιστα να δημιουργήσει εκεί, γι΄ αυτό και μετά τον θάνατό του, που μας συγκλόνισε, θεωρήσαμε ότι ταιριάζει στον χαρακτήρα της Άνδρου, το νησί της τέχνης και του πολιτισμού, να θεσμοθετήσουμε αυτό το βραβείο, τιμώντας τη μνήμη του αλλά και βοηθώντας τους νέους λογοτέχνες».

Το βραβείο θα απονέμεται την ημέρα του θανάτου του Νίκου Θέμελη, στις 20 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην Άνδρο, σε λογοτέχνη που διακρίθηκε στη συγγραφή ιστορικής μυθιστοριογραφίας, είδος με το οποίο ασχολήθηκε ο εκλιπών συγγραφέας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ