Ιράν: Εκτελέστηκε ο δολοφόνος του πυρηνικού επιστήμονα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράν: Εκτελέστηκε ο δολοφόνος του πυρηνικού επιστήμονα

Ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο του 2010 για τη δολοφονία ενός Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα στην Τεχεράνη, ενεργώντας για λογαριασμό του Ισραήλ, εκτελέστηκε σήμερα στο Ιράν, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA που αναφέρει την ανακοίνωση των δικαστικών αρχών.

«Ο Ματζίντ Τζαμαλί Φάσι, πράκτορας της Μοσάντ και υπεύθυνος για τη δολοφονία του πυρηνικού μας επιστήμονα Μασούντ Αλι Μοχαμαντί, εκτελέσθηκε δι΄απαγχονισμού σήμερα στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης», αναφέρει το IRNA που επικαλείται το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Ο 24χρονος Τζαμαλί Φάσι είχε καταδικαστεί σε θάνατο τον Αύγουστο του 2011 από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης, αφου θεωρήθηκε ο βασικός υπεύθυνος της επίθεσης με παγιδευμένη μοτοσικλέτα που στοίχισε τη ζωή στον 50χρονο Μοχαμαντί, έναν διεθνούς φήμης πυρηνικό φυσικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενήργησε με υποκίνηση της Μοσάντ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες φέρεται να του κατέβαλαν 120.000 δολάρια.

Σε μια τηλεοπτική ομολογία του, παραμονή της δίκης του, ο Τζαμαλί Φάσι είχε δηλώσει ότι έλαβε εκπαίδευση από το Ισραήλ για να προετοιμάσει τη δολοφονία του Αλί Μοχαμαντί, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης ο οποίος εργαζόταν επίσης για τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώματα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Φάσι είχε ταξιδέψει αρκετές φορές στο εξωτερικό για να εκπαιδευτεί από τη Μοσάντ πριν επιστρέψει στο Ιράν για να σχεδιάσει τη δολοφονία.

Οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, η οποία υποψιάζεται, παρά τις αρνήσεις της Τεχεράνης, πως μπορεί να υπάρχει μια στρατιωτική διάσταση του προγράμματος αυτού, το οποίο έχει καταδικάσει με έξι αποφάσεις του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με σειρά κυρώσεων.

Μετά τη δολοφονία του Μοχαμαντί, τρεις ακόμη υψηλού επιπέδου πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τις τέσσερις δολοφονίες που είχαν ως στόχο την αποδιοργάνωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της. Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι συνέλαβαν 15 ακόμη πρόσωπα που συγκροτούσαν ένα «μείζονος σημασίας τρομοκρατικό δίκτυο με διασυνδέσεις με το σιωνιστικό καθεστώς». Η οργάνωση αυτή είχε σχεδιάσει να δολοφονήσει έναν ιρανό επιστήμονα το Φεβρουάριο, είπαν οι αρχές που δεν έχουν κατονομάσει τους συλληφθέντες, ενω ο Φάσι ήταν ο μόνος που έχει δικασθεί μέχρι σήμερα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ