Ιράν: Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ καλεί τη Δύση να "αλλάξει στάση" έναντι της χώρας του - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράν: Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ καλεί τη Δύση να "αλλάξει στάση" έναντι της χώρας του

Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κάλεσε τη Δύση να αλλάξει στάση έναντι του Ιράν πρίν από την επανάληψη, στο τέλος Μαΐου στη Βαγδάτη, των συνομιλιών για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Αν η Δύση αλλάξει τη στάση της και σεβαστεί τον ιρανικό λαό, αυτή θα κερδίσει ξανά τον σεβασμό των Ιρανών», δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Κουσάν (βορειοανατολικά ).
«Πρέπει να γνωρίζουν ότι το ιρανικό έθνος δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο θεμελιώδες δικαίωμα του» στην πυρηνική ενέργεια, επαναβεβαίωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Το Ιράν, που η Δύση και το Ισραήλ υποπτεύονται ότι θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, θα επαναλάβει στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη τις συνομιλίες του με τα μέλη της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία), που ξανάρχισαν στις 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Πριν από τη σύνοδο της Βαγδάτης, το Ιράν ξανάρχισε σήμερα στη Βιέννη τις συνομιλίες του με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι οποίες θα παράσχουν ενδείξεις για τις προθέσεις του Ιράν, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη θα δεχτεί με καλή διάθεση τη σύνοδο της Βαγδάτης αν στερείται «πιέσεων και προϋποθέσεων», σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Την Κυριακή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά, Σαΐντ Τζαλιλί, προειδοποίησε τη Δύση κατά των κακών υπολογισμών που θα μπορούσαν να κάνουν να αποτύχει η σύνοδος κορυφής της Βαγδάτης, σε συνέντευξή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Μισέλ Ροκάρ.
Μετά από αυτή τη συνέντευξη, ο κ. Ροκάρ ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν είναι έτοιμο να «μηδενίσει το κοντέρ» και «να κάνει βήματα προς τα εμπρός» για να επιτύχει μια μέσω διαπραγματεύσεων λύση του πυρηνικού του ζητήματος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ