Σερβία: Ο πρόεδρος Τάντιτς καλεί τον ΟΑΣΕ να αυξήσει τους παρατηρητές του στις προεδρικές του β' γύρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς κάλεσε σήμερα τον ΟΑΣΕ να ενισχύσει την αποστολή του σε ανεξάρτητους παρατηρητές ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντίπαλος του ηγέτη του θα είναι ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς, έπειτα από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον τελευταίο για νοθεία.

«Καλούμε τον ΟΑΣΕ να αυξήσει τον αριθμό των παρατηρητών του στα εκλογικά τμήματα στη Σερβία προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος της εκλογικής διαδικασίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το DS.

«Σας ζητούμε να συμμετάσχετε με πιο σημαντικό τρόπο στην εκλογική διαδικασία και να συνδράμετε ώστε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Σερβία να διεξαχθεί με ηρεμία και χωρίς επεισόδια ώστε να μη χρειαστεί να τεθεί εν αμφιβόλω η εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών μέσω της ψηφοφορίας», προστίθεται στο κείμενο.

Ο αντίπαλος του Τάντιτς για την προεδρία Τόμισλαβ Νίκολιτς και η παράταξή του Σερβικό Κόμμα της Προόδου (SNS) έχουν καταγγείλει ότι στον πρώτο γύρο της 6ης Μαΐου σημειώθηκαν «καλπονοθείες».

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή απέρριψε το Σάββατο τις προσφυγές που είχε καταθέσει το SNS, τονίζοντας πως δεν περιείχαν κανένα πειστήριο για τις καταγγελθείσες νοθείες. Από την πλευρά τους οι διεθνείς παρατηρητές, κυρίως οι του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ, τόνισαν την επομένη της ψηφοφορίες πως αυτή είχε διεξαχθεί ελεύθερα και όλα είχαν εξελιχθεί με ορθό τρόπο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ