Λιβύη: Το HRW προσάπτει το θάνατο 72 αμάχων στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Λιβύη: Το HRW προσάπτει το θάνατο 72 αμάχων στο ΝΑΤΟ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε σήμερα ανεξάρτητη έρευνα για να διευκρινιστεί γιατί περισσότεροι από 72 άμαχοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη κατά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ οι οποίες δεν είχαν σαφώς καθορισμένους στόχους.

«Το ΝΑΤΟ έλαβε μεγάλες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη διάρκεια της εκστρατείας του της Λιβύη αλλά είναι αναγκαίο να δημοσιοποιηθούν στοιχεία και να διεξαχθούν έρευνες για να δοθούν εξηγήσεις γιατί 72 άμαχοι σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Φρεντ Αμπραχαμς, ειδικός σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch και βασικός συντάκτης της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η 76σέλιδη έκθεση εξετάζει λεπτομερώς οκτώ αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά την εκστρατεία στη Λιβύη με 72 άμαχους νεκρούς, ανάμεσά τους 20 γυναίκες και 24 παιδιά, σύμφωνα με το HRW.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να μην παραδέχεται ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη προκάλεσαν δεκάδες θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, ούτε διερεύνησε την πιθανότητα ορισμένες από τις επιχειρήσεις αυτές να διεξήχθησαν παράνομα.

«Μόνο οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων επιτρέπονται από το διεθνές δίκαιο και σε ορισμένες περιπτώσεις, σοβαρά ερωτήματα παραμένουν για την πραγματική φύση των στόχων που είχε θέσει το ΝΑΤΟ» δηλώνει το HRW.

Για την στρατιωτική εκστρατεία στη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2011, το ΝΑΤΟ είχε λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντολή να προστατεύσει τους άμαχους από επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

«Το ΝΑΤΟ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι. Ωστόσο σε μια δύσκολη στρατιωτική εκστρατεία ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να είναι ποτέ μηδενικός», αναφέρει το ίδιο το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας οτι λυπούνται ιδιαίτερα για κάθε θύμα για το οποίο το ΝΑΤΟ μπορεί να ευθύνεται.

ΤΟ ΝΑΤΟ υπογράμμισε επίσης ότι όλοι οι στόχοι του κατά την εκστρατεία αυτή ήταν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι και κατηγόρησε ανοιχτά το καθεστώς Καντάφι ότι έκανε χρήση μη στρατιωτικών υποδομών για να προβαίνει σε στρατιωτικές ενέργειες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ