Κύπρος: Διάγγελμα Χριστόφια για τις Προεδρικές Εκλογές το απόγευμα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κύπρος: Διάγγελμα Χριστόφια για τις Προεδρικές Εκλογές το απόγευμα

Με διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα ανακοινώσει , επίσημα από το προεδρικό μέγαρο, το απόγευμα, την απόφαση του για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Αυτή την ώρα διεξάγεται μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στην οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναλύσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο κ. Χριστόφιας θα τεκμηριώσει πολιτικά την απόφασή του, επικαλούμενος την Τουρκική αδιαλλαξία για τη στασιμότητα της υπόθεσης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως θα ήταν διαφορετική η στάση του, εάν βρισκόμαστε κοντά σε λύση.

Την απόφασή του αυτή, ενισχύουν και οι δημοσκοπήσεις που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την εσωτερική διακυβέρνηση, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο Χριστόφια να δηλώνει σε συνεργάτες και φίλους του κουρασμένος και απογοητευμένος απο την κατάσταση.

Το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Kόμμα του Εργαζόμενου Λαού) είναι το αρχαιότερο κόμμα της Κύπρου. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1941, αντικαθιστώντας το ΚΚΚ που είχε ιδρυθεί το 1926, αλλά τέθηκε εκτός νόμου από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Διεκδίκησε για πρώτη φορά τις προεδρικές εκλογές με δικό του υποψήφιο, τον Δ. Χριστόφια, το 2008. Στον πρώτο γύρο ο κ. Χριστόφιας συγκέντρωσε 33,29% έναντι 33,51% του υποψηφίου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Κασουλίδη.

Στον δεύτερο γύρο ο κ. Χριστόφιας επικράτησε με 53,36%, αφού στηρίχτηκε από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, που στον πρώτο γύρο είχαν στηρίξει τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο το ΑΚΕΛ είχε συνεργαστεί μέχρι το καλοκαίρι του 2008.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ