ΗΠΑ: Κορυφαία Αμερικανίδα πολιτικός ζητά τον θάνατο κατασκευαστή βομβών της αλ Κάιντα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Κορυφαία Αμερικανίδα πολιτικός ζητά τον θάνατο κατασκευαστή βομβών της αλ Κάιντα

Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) αποτελεί κορυφαία απειλή για την ασφάλεια στις ΗΠΑ και ο κατασκευαστής βομβών που έχει δημιουργήσει τουλάχιστον δύο αυτοσχέδιους μηχανισμούς χωρίς μεταλλικά μέρη πρέπει να εξοντωθεί ώστε να προασπιστεί η εθνική ασφάλεια της χώρας, δήλωσε μια κορυφαία Αμερικανίδα πολιτικός χθες.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε, ειλικρινά, να σκοτώσουμε αυτόν τον κατασκευαστή βομβών και να σκοτώσουμε ορισμένους από τους συνεργούς του», είπε η Νταϊάν Φάινσταϊν, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday».

Οι δύο μηχανισμοί, που πιστεύεται ότι προορίζονταν για επιθέσεις σε αεροσκάφη, φέρουν --σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών-- την υπογραφή του Ιμπραχίμ Χάσαν αλ Ασίρι, που πιστεύεται ότι κρύβεται στην Υεμένη.

Η μια βόμβα που κατασχέθηκε σε μια πρόσφατη επιχείρηση φαίνεται ότι ήταν μια αναβαθμισμένη εκδοχή εκείνης που είχε αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ στην αποτυχημένη προσπάθειά του να ανατινάξει ένα αεροσκάφος πάνω από το Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων του 2009.

Ένας επίδοξος καμικάζι βομβιστής της υεμενίτικης πτέρυγας της αλ Κάιντα που είχε σταλεί να ανατινάξει ένα αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα διπλός πράκτορας που είχε παρεισφρήσει στην οργάνωση και προσφέρθηκε εθελοντικά για την αποστολή αυτή αυτοκτονίας, όπως επιβεβαίωσαν στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών.

Η σαουδαραβική υπηρεσία πληροφοριών, από κοινού με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τη CIA, είχαν στείλει τον πράκτορα να εμφιλοχωρήσει στην ΑΚΑΧ, με στόχο να αναλάβει την αποστολή αυτή και να πάρει το νέου τύπου εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν την ΑΚΑΧ ως μια από τις πιο επικίνδυνες κι αποφασισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο, με την πρόθεση να εξαπολύσει επιθέσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο διπλός πράκτορας παρέδωσε το μηχανισμό σε Αμερικανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτός περιείχε εκρηκτικά που «αναμφίβολα θα έριχναν ένα αεροσκάφος», ανέφερε η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο.

Η Φάινσταϊν είπε εξάλλου ότι η διαρροή πληροφοριών για την επιχείρηση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press είναι «πολύ σοβαρή» και θα πρέπει να υπάρξει ποινική δίωξη γι' αυτήν.

«Έθεσε σε κίνδυνο πηγές και μεθόδους, και η διαρροή νομίζω πρέπει να διωχθεί ποινικά», επισήμανε η Φάινσταϊν. «Προειδοποιεί την ΑΚΑΧ να είναι πιο προσεκτική για το ποιον χρησιμοποιεί για μεταφορές ή βομβιστικές επιθέσεις. . . Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης», πρόσθεσε η πολιτικός.

Ερωτηθείσα εάν οι σημερινές τεχνολογίες ελέγχου θα εντόπιζαν το είδος του μηχανισμού που κατασχέθηκε, η Φάινσταϊν είπε «ειλικρινά, όχι». «Νομίζω ότι οι Αμερικανοί πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό το συγκεκριμένο είδος εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς μέταλλο, δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα», τόνισε. Ως εκ τούτου οι πολίτες που κινούνται με αεροσκάφη θα πρέπει να επιδεικνύουν ανοχή στους αυστηρότερους ελέγχους, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ