Υεμένη: "Δεκάδες" νεκροί σε νέες επιχειρήσεις του στρατού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Υεμένη: "Δεκάδες" νεκροί σε νέες επιχειρήσεις του στρατού

Στρατεύματα και αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον ανταρτών που φέρονται να συνδέονται με την αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη σκοτώνοντας δεκάδες εξ αυτών, σύμφωνα με ΜΜΕ. Οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό των νεκρών ποικίλουν.

Η εφημερίδα The National, που εκδίδεται στο Άμπου Ντάμπι, ανέφερε ότι 30 μαχητές σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς αεροσκαφών και του πυροβολικού στην αλ Χούρουρ, κοντά στην Τζάαρ, στην επαρχία Αμπιάν.

Δώδεκα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες μέσα στην και γύρω από την επαρχιακή πρωτεύουσα Ζιντζιμπάρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλέστηκε αξιωματικούς του στρατού.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους των υεμενίτικων υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ότι 24 φερόμενοι ως αντάρτες και τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στις επιχειρήσεις στην Ζιντζιμπάρ και στην Τζάαρ. Κατά τις ίδιες πηγές, εννιά στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Μαχητές που θεωρείται ότι πρόσκεινται στην αλ Κάιντα κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις στη νότια Υεμένη πέρυσι, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης και την πολιτική αναταραχή στη χώρα της Αραβικής χερσονήσου.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που ανέλαβε καθήκοντα το Φεβρουάριο, δεσμεύτηκε να πολεμήσει την αλ Κάιντα χαρακτηρίζοντας αυτό «εθνικό καθήκον» και έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στην επαρχία.

Το Σάββατο, 25 φερόμενοι ως ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις του υεμενίτικου στρατού στην Αμπιάν και από βομβαρδισμούς αμερικανικών μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στις επαρχίες Μαρίμπ και Σάμπουα, νοτιοανατολικά της Σαναά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δύο από τους νεκρούς ήταν σαουδάραβες υπήκοοι.

Ο Χάντι έχει την «πλήρη υποστήριξη» των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις για να αποκρουστούν οι ισλαμιστές. Χθες την Υεμένη επισκέφθηκε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν. Η επίσκεψη ακολούθησε τα δημοσιεύματα περί κλιμάκωσης των επιθέσεων των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των ΗΠΑ εναντίον του βραχίονα της αλ Κάιντα στην Υεμένη και την δημοσίευση πληροφοριών περί μιας προσπάθειας να ανατιναχθούν αεροσκάφη από την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο CNN ότι οι επιχειρήσεις που έγιναν χθες είχαν αποτέλεσμα να συλληφθούν πολλοί αντάρτες κοντά στην Τζάαρ. «Οι μαχητές της αλ Κάιντα εκκενώνουν περιοχές που έλεγχαν λόγω του εντατικού βομβαρδισμού των κυβερνητικών δυνάμεων», είπε ο αξιωματούχος.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ξανάρχισε να στέλνει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στη χώρα.

Σε μια σύντομη ανακοίνωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη ανέφερε πως ο Μπρέναν «μετέφερε την σθεναρή δέσμευση του προέδρου Ομπάμα να υποστηρίξει την Υεμένη καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική συμφωνία κι ετοιμάζεται για έναν συνεκτικό εθνικό διάλογο», μετά την λαϊκή εξέγερση που οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τη συνάντηση Μπρέναν-Χάντι.

Η Ουάσινγκτον υποστήριξε την διαδοχή του Σάλεχ από τον πρώην αντιπρόεδρό του Σάλεχ, μετά την εξέγερση που διήρκεσε ένα χρόνο και προκάλεσε ρήγμα στο στρατό που απειλούσε να κλιμακωθεί σε εμφύλια σύρραξη.

Η συμφωνία ορίζει ότι ο Χάντι θα κυβερνήσει για δύο χρόνια και θα εποπτεύσει τις προσπάθειες να αποφευχθεί το πολιτικό χάος στη φτωχότερη χώρα της περιφέρειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ