Πακιστάν: Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του αμερικανικού, πακιστανικού και αφγανικού στρατού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Πακιστάν: Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του αμερικανικού, πακιστανικού και αφγανικού στρατού

Στρατηγοί από τις ΗΠΑ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση με θέμα την ασφάλεια των αφγανοπακιστανικών συνόρων και τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για την αποφυγή των φίλιων πυρών, στο πλαίσιο της μάχης κατά των ανταρτών, όπως δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές. Ο διοικητής της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf), ο αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, ο διοικητής του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Ασφάκ Καγιάνι, και ο αφγανός ομόλογός του, στρατηγός Σερ Μοχάμεντ Καρίμι, ηγούνταν ο κάθε ένας μιας αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Ραουαλπίντι, κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα μέτρα ελέγχου των συνόρων και τους μηχανισμούς που μπορούν να τεθούν σε ισχύ ώστε να αποφεύγονται τα επεισόδια και στις δύο πλευρές των αφγανοπακιστανικών συνόρων», όπως αναφέρει μια ανακοίνωση του πακιστανικού στρατού.

Αυτή η τριμερής συνάντηση είναι «ένα συστατικό-κλειδί της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν», σχολίασε η Isaf σε ανακοίνωσή της.

Οι συζητήσεις γύρω από «ζητήματα-κλειδί» σε θέματα «τακτικής, στρατηγικής και επιχειρησιακά θέματα», ανάμεσά τους και «οι διασυνοριακές επιχειρήσεις», ήταν «οι πρώτες εδώ και σχεδόν ένα χρόνο» και αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η συνάντηση αυτή είναι «απόδειξη της επαναβεβαιωμένης επιθυμίας όλων των πλευρών να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα. Υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι οι συναντήσεις αυτές είναι σημαντικές για (...) να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος: ένα ειρηνικό, σταθερό Αφγανιστάν με ευημερία, ώστε η χώρα να πάψει να είναι καταφύγιο τρομοκρατών», σημείωσε ο στρατηγός Άλεν.

Έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή της Isaf που προκάλεσε το θάνατο 24 πακιστανών στρατιωτών που βρίσκονταν σε ένα μεθοριακό φυλάκιο στις 26 Νοεμβρίου 2011, το Ισλαμαμπάντ απαγόρευσε τη διέλευση των αυτοκινητοπομπών ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ από το έδαφός του.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το Πακιστάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιτρέψει εκ νέου τη διέλευση των αυτοκινητοπομπών του ΝΑΤΟ, καθώς η αμερικανική οικονομική βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για τον προϋπολογισμό του κράτους. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν χειροτερέψει τα τελευταία δύο χρόνια.

Εξάλλου χθες Σάββατο ο στρατηγός Άλεν συναντήθηκε με τον πακιστανό Καγιάνι για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας στις ασταθείς μεθοριακές περιοχές μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ