Κίνα: Αντιδράσεις για νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Αντιδράσεις για νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα θεωρήσουν απαράδεκτη την πραγματοποίηση μιας τρίτης βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, η οποία επίκειται σύμφωνα με αρκετούς εμπειρογνώμονες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ-Μπακ.

"Οι τρεις χώρες μας συμφώνησαν ότι δεν θα δεχτούν νέες πυρηνικές δοκιμές ή μεγαλύτερες προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος στον Τύπο, μετά μια τριμερή συνάντηση στο Πεκίνο.

Ο Λι Μιούνγκ-Μπακ συνάντησε σήμερα στο Πεκίνο τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα για μια σύνοδο κορυφής μιας ημέρας, μεγάλο μέρος των συνομιλιών φέρεται να αφιερώθηκε στο βορειοκορεατικό πυρηνικό και διαστημικό πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, κυρίως οι Νοτιοκορεάτες, τρέφουν υποψίες ότι η Πιονγκγιάνγκ θέλει να προχωρήσει σε μια πυρηνική δοκιμή, μετά την αποτυχία της εκτόξευσης πυραύλου στις 13 Απριλίου, μια δοκιμή που καταγγέλθηκε από τις χώρες της Δύσης ως δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Ο πύραυλος εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2006 και το Μάιο του 2009. Μετά η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε εκτοξεύσεις πυραύλων. Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στα τέλη Απριλίου δείχνουν αύξηση της δραστηριότητας στο πεδίο δοκιμών Πούνγκι-Ρι, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Το Πεκίνο ο μόνος ισχυρός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, είχε προειδοποιήσει λίγο πριν από τη συνάντηση αυτή ότι η Ασία αντιμετωπίζει μια "ασταθή και αβέβαιη κατάσταση".

"Οι περιοχές της βορειοανατολικής και της κεντρικής Ασίας αντιμετωπίζουν ασταθείς και αβέβαιους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν", είχε δηλώσει ο Ουέν Τζιαμπάο.

"Αυτές τις σημαντικές ώρες, είναι μείζονος σημασίας η διατήρηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή, και οι ηγέτες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ενισχύσουν το συντονισμό τους", είχε προσθέσει.

Εντός της ημέρας οι επικεφαλής των τριών χωρών αναμένεται να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία που συνήφθη το Μάρτιο, στο τέλος 13 γύρων συνομιλιών οι οποίες είχαν αρχίσει το 2007.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ