Τα γιορτινά του φορά το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στις 18 Μαίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Τα γιορτινά του φορά το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στις 18 Μαίου

Τα γιορτινά τους θα «φορέσουν» περισσότερα από τριάντα χιλιάδες μουσεία σε τουλάχιστον 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, για να υποδεχτούν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που από το 1977 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.

Μεταξύ αυτών και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, τιμώμενο μουσείο για το 2012.

Μουσεία σε κάθε γωνιά της χώρας διοργανώνουν, όχι μόνον τη συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά και γύρω από αυτήν, πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων με σκοπό να αναδείξουν τον ρόλο τους ως φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Κάθε χρόνο η μέρα αυτή περιστρέφεται γύρω από μια κεντρική ιδέα.

Φέτος, η 35η επέτειος θέσπισης της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει ως θέμα «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Ποιες όμως είναι αυτές οι προκλήσεις και πώς μπορούν να οδηγήσουν σε νέες εμπνεύσεις;

«Οι προκλήσεις είναι πολλές. Περιβαλλοντικές και άλλες, όπως τα κοινωνικά δίκτυα και η ταχύτατη πλέον μεταφορά της πληροφόρησης. Πρόκειται για καινούργιες παραμέτρους που τα μουσεία θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η Ιωάννα Λεμονή, υπεύθυνη Marketing του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας- Κέντρο ΓΑΙΑ, το οποίο επιλέχθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ως τιμώμενο Μουσείο για το 2012.

Το διεθνώς αναγνωρισμένο Μουσείο, που ίδρυσαν το 1964 ο 'Αγγελος και η Νίκη Γουλανδρή, είναι το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και το πρώτο που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Κάθε χρόνο 75.000 παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και το πρόγραμμα που θα διαλέξουν, μαθαίνουν για τα ζώα και τα φυτά, τους κινδύνους που τα απειλούν, τον ρόλο του ανθρώπου μέσα στη φύση, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ίδιος μέσα σ' αυτή: της τροφής, της ενέργειας, των μεταφορών, των φυσικών πόρων και του νερού. Προκλήσεις που εδώ και χρόνια πραγματεύεται το Μουσείο.

«Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας- Κέντρο ΓΑΙΑ ασχολείται με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο γίνεται όλο και πιο ασταθές. Παρόλο που όλοι μιλάμε για τα προβλήματα των οικοσυστημάτων, η αντιμετώπισή τους απαιτεί έναν πάρα πολύ συστηματικό τρόπο. Το περιβάλλον δεν είναι μόδα. Η ανάπτυξη της γνώσης πρέπει να είναι διαρκής, γι' αυτό και ένας από τους κύριους στόχους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Κέντρου ΓΑΙΑ είναι η εκπαίδευση των παιδιών», αναφέρει η κ. Λεμονή.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δεν στερείται εμπνεύσεων. Το έχει αποδείξει με την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια. Πάντα με άξονα την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, το 1991 ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων- Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) στη Θεσσαλονίκη, που ειδικεύεται στις περιβαλλοντικές έρευνες, το 1999 δημιούργησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ στην Κηφισιά και παράλληλα αναστήλωσε στην Κρήτη το Τέμενος Μασταμπά Ρεθύμνου, το οποίο λειτουργεί ως παλαιοντολογικό και γεωλογικό μουσείο.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το μήνυμα της προέδρου του Μουσείου Νίκης Γουλανδρή -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιδρύματος- είναι σαφές: «Το μήνυμα είναι τα Μουσεία να ηγηθούν σε μια πορεία διαφωτισμού, προς μία αναζήτηση των ηθικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών που θα προσφέρουν μια νέα παιδεία με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στη μακρόχρονη πορεία του, υπηρετεί την παιδεία αυτή, προβάλλοντας την ανάγκη της αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη και τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του ανθρώπου με το περιβάλλον».

Με αφορμή την επέτειο, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας- Κέντρο ΓΑΙΑ θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Μαΐου 2012. Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ενώ την Κυριακή 20 Μαΐου 2010 θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να χαρούν μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σε επιστημονικά εργαστήρια, να πάρουν μέρος σε διαδραστικό παιχνίδι με την Fair Trade και οι μικρότεροι (ανά μισάωρο από τις 11 πμ. έως τις 2.30 μμ.) να εξερευνήσουν τη φύση παίζοντας.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.gnhm.gr/NewsDetail2.aspx?selArticle=328

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ