Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα «ρίχνει» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα «ρίχνει» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, της ζημιάς που ανακοίνωσε η αμερικανική τράπεζα JPMorgan από λανθασμένη επενδυτική επιλογή της και των ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 κατέγραφε το πρωί ζημιές 0,7%, οι οποίες στη συνέχεια περιορίσθηκαν στο 0,4%.

Τις μεγαλύτερες ζημιές κατέγραφαν οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της JPMorgan ότι έχασε 2 δισ. δολάρια από επένδυση που έκανε σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα 3,5 μηνών, λίγο πάνω από τα 1,29 δολάρια, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε λίγο και διαμορφώνεται στα 1,2946 δολάρια.

Η επιδείνωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες ημέρες πιέζει καθοδικά και την τιμή του πετρελαίου μπρεντ, η οποία υποχώρησε σήμερα περισσότερο από 1 δολάριο και διαμορφώθηκε κάτω από τα 112 δολάρια το βαρέλι.

Τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών προβάλλουν επικίνδυνα για τους επενδυτές, καθώς η ελβετική τράπεζα UBS προειδοποίησε για «σημαντικούς κινδύνους» που απειλούν τις ισπανικές τράπεζες, το κρατικό χρέος και την οικονομία της χώρας, αν υπάρξει απογοήτευση από το σχέδιο της Μαδρίτης - που αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα - με στόχο να ενισχύσει τα πιστωτικά της ιδρύματα.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 9,3%, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Μάιο του 2009, ενώ επιβραδύνθηκε στο 14,1% και ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 20,2% στο πρώτο 4μηνο του έτους, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2002. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 3,4% από 3,6% τον Μάρτιο.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ