Κίνα: ο Τσεν απαιτί εξηγήσεις απο την κυβέρνηση για τον κατ'οίκον περιορισμό του - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: ο Τσεν απαιτί εξηγήσεις απο την κυβέρνηση για τον κατ'οίκον περιορισμό του

Ο τυφλός ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσένγκ προκαλεί την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας να αποδείξει ότι δεν είναι υπεύθυνη για την επιβολή του διετούς κατ΄οίκον περιορισμού στον ίδιο και στην οικογένειά του στο χωριό της επαρχίας Σαντόνγκ, αλλά ότι η ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου ανήκει στις τοπικές αρχές.

«Η κεντρική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται πίσω από τη μεταχείριση που μού επιφυλάχθηκε στο Σαντόνγκ», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο τυφλός δικηγόρος, ο οποίος τραυματίσθηκε κατά τη διαφυγή του από το σπίτι του στο τέλος Απριλίου για να βρει καταφύγιο επί έξι ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

«Είπα στις αρχές ότι εάν δεν διεξαγάγουν έρευνα, όλος ο κόσμος θα θεωρήσει ότι έδωσαν την εντολή για την εφαρμογή του μέτρου του κατ΄οίκον περιορισμού μου». Αντίθετα, εάν οι εκπρόσωποι της κεντρικής εξουσίας τιμωρήσουν τους εκπροσώπους της εξουσίας του Σαντόνγκ, τότε οι άνθρωποι θα θεωρήσουν ότι οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη μεταχείρισή μου, είπε.

Γνωστός για τους αγώνες του κατά των αναγκαστικών αμβλώσεων και στειρώσεων στην Κίνα, ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών από το 2006 μέχρι το 2010 πριν τεθεί ντε φάκτο σε κατ΄οίκον περιορισμό με εξωδικαστική απόφαση.

Δεκάδες, περί τους εκατό, φύλακες είχαν περικυκλωμένη την κατοικία του Τσεν Γκουανγκτσένγκ στο χωριό Ντονγκσιγκού 24 ώρες το 24ωρο εμποδίζοντας και τη σύζυγό του να βγει από το σπίτι και απαγορεύοντας την είσοδο επισκεπτών.

«Επί δύο χρόνια με κακοποιούσαν , έμπαιναν στο σπίτι για να μας απειλήσουν ή για να μας δείρουν», δήλωσε ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, αλλά καμία νομική δικαιολογία δεν δόθηκε ποτέ από τις αρχές του Σαντόνγκ για την εφαρμογή των περιοριστικών αυτών μέτρων.

«Επί δύο χρόνια δεν μού επέτρεψαν να επικοινωνήσω με τον έξω κόσμο. Δεν συνάντησα φίλους, δεν μού επέτρεψαν να διαβάσω εφημερίδα, κατέσχεσαν ακόμη και το ραδιόφωνο και την τηλεόρασή μας», πρόσθεσε ο ίδιος

Η παραμονή του Τσεν στους χώρους της αμερικανικής πρεσβείας προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγτον. Τελικά , η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να χορηγήσει στον Τσεν σύντομα βίζα για σπουδές στις ΗΠΑ, ενώ η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο τυφλός δικηγόρος μπορεί να καταθέσει αίτηση για έκδοση διαβατηρίου.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι δέχθηκε την επίσκεψη αξιωματούχων που τον διαβεβαίωσαν ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες για να τού χορηγηθεί η άδεια να φύγει από την Κίνα, συνεχίζει να περιμένει το διαβατήριό του στο νοσοκομείο Σαογιάνγκ του Πεκίνου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ