ΗΠΑ: Βαρύγδουπες δηλώσεις στα πλαίσια των προεδρικών εκλογών προκαλούν τριβές - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Βαρύγδουπες δηλώσεις στα πλαίσια των προεδρικών εκλογών προκαλούν τριβές

Μία υποτιμιτική προς τον Ομπάμα δήλωση στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008, στάθηκε αφορμή να αναστατώσει μέχρι πρόσφατα τα μέλη της Κυβέρνησης Ομπάμα.

Ήταν μια από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2008: σε μια συγκέντρωση στην οποία μιλούσε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζον Μακέιν, μια γυναίκα, ενώ του απηύθυνε μια ερώτηση, είχε αποκαλέσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Μπαράκ Ομπάμα «αυτόν τον Άραβα που κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί». Ο Μακέιν πήρε το μικρόφωνο και είπε «όχι, κυρία μου. Είναι ένας αξιοπρεπής οικογενειάρχης. . . με τον οποίο απλώς τυχαίνει να διαφωνώ σε βασικά θέματα».

Η απάντηση του Μακέιν είχε αποκαλύψει την ενόχλησή του για τις εκδηλώσεις οργής υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων ενώ η εκστρατεία όδευε στο τέλος της, μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές του 2008.

Την Δευτέρα, σε ένα εργοστάσιο στο Οχάιο, κοντά στο Κλίβελαντ, οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον Μιτ Ρόμνεϊ δεν εξέφρασαν οργή--όμως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αντιμετώπισε μια παρόμοια ερώτηση.

Μια γυναίκα του απηύθυνε το ερώτημα αν νομίζει πως ο Ομπάμα δρα «εκτός των ορίων του Συντάγματός μας» και κατόπιν πρόσθεσε την ερώτηση εάν ο Ρόμνεϊ νομίζει πως ο πρόεδρος «θα έπρεπε να δικαστεί για προδοσία»

Ο Ρόμνεϊ, ο οποίος αφοσίωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο να επικρίνει τις προσπάθειες του Ομπάμα να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, αγνόησε αυτό το κομμάτι της ερώτησης της γυναίκας κι επικεντρώθηκε σε πρόσφατα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος σχετικά με το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ.
Μετά την κομματική εκδήλωση ο Ρόμνεϊ δήλωσε στο CNN ότι δεν συμφωνεί πως ο Ομπάμα θα έπρεπε να δικαστεί για προδοσία.

«Δεν διορθώνω όλες τις ερωτήσεις που μου απευθύνουν», είπε. «Προφανώς, δε συμφωνώ ότι θα έπρεπε να δικαστεί». Αλλά αμέσως ο μηχανισμός του Ομπάμα εξαπέλυσε επίθεση--κατηγορώντας τον Ρόμνεϊ για έλλειψη ηγεσίας και διότι δεν εξέφρασε σαφώς την διαφωνία του με την κατηγορία περί προδοσίας Ομπάμα.

«Ξανά και ξανά σε αυτή την εκστρατεία, ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε την ευκαιρία να επιδείξει ότι έχει το σθένος να αντισταθεί σε αυτή τη γεμάτη μίσος και εκτός ορίων ρητορική, και ξανά και ξανά, απέτυχε να το κάνει» ανέφερε μια εκπρόσωπος της εκστρατείας Ομπάμα, η Λις Σμιθ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εκστρατεία.

Για το επιτελείο του προέδρου Ομπάμα το συμβάν, όσο κι αν μοιάζει υπερβολικό να του δοθούν διαστάσεις, πρόσφερε μια ευκαιρία να περάσει στην επίθεση.
Το τελευταίο διάστημα κρατούσε χαμηλά τους τόνους καθώς το απασχολούσε η υπόθεση Γκουανγκτσενγκ στη Κίνα, οι δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν πως τα ποσοστά του Ρόμνεϊ αυξάνονται σε πολιτείες-κλειδιά και η υποστήριξη που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, κάτι το οποίο έφερε στην επιφάνεια τον δισταγμό του ίδιου του προέδρου να ταχθεί υπέρ της ιδέας αυτής.

Πριν από την εμφάνιση του Ρόμνεϊ στο Οχάιο, η εκστρατεία του Ομπάμα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει, με ένα βίντεο, το ζήτημα που ειδικοί θεωρούν το πιο ευάλωτο σημείο της προεδρίας του: τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ. Στην πολιτική διαφήμιση, η οποία θα προβληθεί σε εννιά πολιτείες στρατηγικής σημασίας όπου το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο, υποστηρίζεται ότι ο Ομπάμα παρέλαβε μια οικονομία σε κρίση και ηγείται της αναζωογόνησης της αμερικάνικης οικονομίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ