Κίνα: Απελάθηκε δημοσιογράφος για πρώτη φορά μετά απο 13 χρόνια - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Απελάθηκε δημοσιογράφος για πρώτη φορά μετά απο 13 χρόνια

Το αλ Τζαζίρα έκλεισε το γραφείο της αγγλόφωνης εκπομπής του στο Πεκίνο, μετά την άρνηση των κινεζικών αρχών να ανανεώσουν την άδεια παραμονής στη χώρα της ανταποκρίτριάς του, η πρώτη απέλαση διαπιστευμένου ξένου δημοσιογράφου εδώ και 13 χρόνια. Η Μελίσα Τσαν καλύπτει το αγγλόφωνο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα στο Πεκίνο από το 2007.

Οι αρχές της Κίνας, αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την άδεια παραμονής της Τσαν, σύμφωνα με την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Κίνας (FCCC) εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένα ρεπορτάζ του αλ Τζαζίρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ντοκιμαντέρ.

Οι κινεζικές αρχές τόνισαν πως η Τσαν, αμερικανίδα πολίτης, παραβίασε ορισμένους κανόνες, χωρίς όμως να διευκρινίσουν ποιους, προσθέτει η ένωση.

«Είναι το πιο ακραίο παράδειγμα της πρακτικής των κινεζικών αρχών να χρησιμοποιούνται τις άδειες παραμονής των δημοσιογράφων για να λογοκρίνουν και να εκφοβίζουν τους ξένους ανταποκριτές στη χώρα», επισημαίνει η FCCC.

Οι σχέσεις της Κίνας με τους δημοσιογράφους είχαν υπάρξει πολύ τεταμένες στο παρελθόν.
Το 1998, η Κίνα είχε απελάσει έναν ιάπωνα και έναν γερμανό δημοσιογράφο με την αιτιολογία ότι κατείχαν κρατικά μυστικά.
Το 1995 δεν είχε ανανεώσει άδεια παραμονής γερμανού δημοσιογράφου, επικαλούμενη επιθετικά και μη αμερόληπτα ρεπορτάζ, ενω ο Τσινγκ Τσεόνγκ από το Χονγκ Κονγκ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Singapore's Straits Times, παράμεινε στη φυλακή από το 2005-2008 με την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό της Ταϊβάν.

Η Κίνα απαιτεί όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι να ανανεώνουν τις άδειες παραμονής τους μια φορά το χρόνο, ενώ οι άδειες για επιχειρηματίες είναι πολυετείς, και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιήσει την περίοδο μέχρι την ανανέωση της άδειας για να απειλήσει τους δημοσιογράφους με απέλαση λόγω των ρεπορτάζ τους.

Υπάρχουν πολλά μέσα ενημέρωσης που περιμένουν ακόμα και μήνες για να ανανεωθούν οι άδειες των δημοσιογράφων τους. Περίπου 700 ξένοι δημοσιογράφοι εργάζονται στην Κίνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ