Κίνα: O Tσεν αναμένει το «πράσινο φως» απο την Κίνα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: O Tσεν αναμένει το «πράσινο φως» απο την Κίνα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ

Ο Κινέζος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τσεν Γκουανγκτσένγκ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως το Πεκίνο θα επιτρέψει στον ίδιο και στην οικογένειά του να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς να τους δημιουργήσει νέα προβλήματα, αλλά ακόμα δεν είναι βέβαιος για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εκδοθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα

Σε σύντομη τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ρόιτερς, ο Τσεν, δήλωσε ότι παραμένει σε νοσοκομείο του Πεκίνου όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις, από τις οποίες προέκυψε ότι πάσχει από κάποιο πρόβλημα στο έντερο, ενδεχομένως από εντερίτιδα ή από χρόνια φλεγμονή από πιθανή μόλυνση.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του είχαν εκφράσει φόβους ότι πάσχει από καρκίνο.

«Δεν μπορώ να μετακινηθώ πολύ, αλλά αισθάνομαι καλύτερα», είπε ο Τσεν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υπήρξε το επίκεντρο διπλωματικής κρίσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Πεκίνο.

Ο 40χρονος Τσεν είχε βρει καταφύγιο στην αμερικανική πρεσβεία της κινεζικής πρωτεύουσας επί έξι ημέρες, αφού κατάφερε να δραπετεύσει από την κατ' οίκον κράτηση που τού είχε επιβληθεί εδώ και 19 μήνες.

Αφού εγκατέλειψε την πρεσβεία την Τετάρτη, με βάση συμφωνία που προέβλεπε την παραμονή του στην Κίνα, ο Τσεν άλλαξε γνώμη και δήλωσε ότι θα ήθελε να περάσει χρόνο στις ΗΠΑ για να συνέλθει από την πολυετή φυλάκιση λόγω της οποίας έχει γίνει ένας από τους διασημότερους εκπροσώπους του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Τσεν μπορεί να κάνει αίτηση για σπουδές στο εξωτερικό και στη συνέχεια το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης του πρότεινε υποτροφία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Κίνα θα συνεργαστεί ως προς την διαδικασία έκδοσης των ταξιδιωτικών του εγγράφων.

«Η κινεζική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ανοιχτά να σεβαστεί τα δικαιώματά μου ως πολίτη και αναμένω να τηρήσει αυτή την δέσμευση. Αν επιχειρούσαν να παρεμποδίσουν τα σχέδιά μου, τότε θα έβγαζαν τα δικά τους μάτια και δε νομίζω ότι θα κάνουν κάτι τέτοιο», είπε σήμερα ο Τσεν σχετικά με το ταξίδι του στο εξωτερικό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ