Αυστραλία: Εκθεση αρχαίων κεραμικών από την Κύπρο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Εκθεση αρχαίων κεραμικών από την Κύπρο

Πλήθος ακαδημαϊκών, αρχαιολόγων, διπλωματών και επισκεπτών τίμησαν, με την παρουσία τους, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση κυπριακών αρχαίων κεραμικών, που εγκαινιάστηκε από τον ύπατο αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Γιάννη Ιακώβου.

Πρόκειται για σημαντικά ευρήματα από τύμβους σε περιοχές της Κύπρου, που συνέλεξε το Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Μελβούρνης. Τα ευρήματα χρονολογούνται στην εποχή του Χαλκού και εκτίθενται στο Ian Potter Museum of Art του πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Ως γνωστόν, η Κύπρος φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας κεραμικά σκεύη, τα οποία οι κάτοικοι της νήσου χρησιμοποιούσαν για οικιακή χρήση αλλά και για να συνοδεύουν, γεμάτα με διάφορα αγαθά, τους νεκρούς στον άλλο κόσμο. Οι έως τα σήμερα αρχαιολογικές ανασκαφές τοποθετούν την έναρξη της κατασκευής κεραμικών στην Κύπρο στη Νεολιθική εποχή, το 5.500 προ Χριστού, με τα χαρακτηριστικά σχέδια του νησιού να διατηρούνται μέχρι τον 5ο πΧ αιώνα.

Η έκθεση είναι προϊόν της συνεργασίας του εφόρου του μουσείου, Άντριου Τζέιμισον και της ομάδας των αρχαιολόγων από το Πρόγραμμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Λα Τρόουμπ, καθηγητών Τζένι Ουέμπ και Ντέιβιντ Φράνκελ. Η Τζένι Ουέμπ δηλώνει υπερήφανη για τη μακρόχρονη συνεργασία του Λα Τρόουμπ με την Κύπρο, ενώ ο Άντριου Τζέιμισον επισημαίνει ότι το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης είναι προνομιούχο που φιλοξενεί ευρήματα όπως αυτά της εποχής του Χαλκού στην Κύπρο. Ας σημειωθεί ότι παρόμοια συνεργασία υπάρχει με το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, που ενεργεί ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο της Πάφου.

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 7 Οκτωβρίου.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ