Τα «βρήκαν» η κυβέρνηση του Κεμπέκ με τους φοιτητές για το ύψος των διδάκτρων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τα «βρήκαν» η κυβέρνηση του Κεμπέκ με τους φοιτητές για το ύψος των διδάκτρων

Η κυβέρνηση του Kεμπέκ και οι απεργοί φοιτητές συμφώνησαν απόψε σε έναν «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την κρίση που έχει προκληθεί από την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων και των εξόδων της ακαδημαϊκής χρονιάς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνδικάτων του Κεμπέκ, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κεμπέκ.

Το κείμενο αυτό θα υποβληθεί στις συνελεύσεις των φοιτητικών οργανώσεων, οι οποίες θα εξετάσουν πρόταση της κυβέρνησης του Κεμπέκ, τόνισε.

Νωρίτερα οι αρχές έκαναν λόγο για 106 συλλήψεις και πολλούς τραυματισμούς, μάλιστα ένας φοιτητής έχασε το μάτι, σε μια διαδήλωση χθες Παρασκευή που εκφυλίστηκε από βίαια επεισόδια έξω από συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγετο το συμβούλιο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος (PLQ) του Κεμπέκ.

Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή έξω από το συνεδριακό κέντρο της Βικτόριαβιλ, δήμος που βρίσκεται σχεδόν 170 χλμ. ανατολικά του Μόντρεαλ, όπου συνεδρίαζε το κόμμα του πρωθυπουργού του Κεμπέκ Ζαν Σαρέστ.

Ένας πυρήνας ταραξιών άρχισε να πετάει πέτρες εναντίον του κτιρίου και αστυνομικοί της υπηρεσίας ασφαλείας απάντησαν με τη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. Εννέα άνθρωποι --έξι διαδηλωτές και τρείς αστυνομικοί-- τραυματίστηκαν.

Οι τρεις μεγάλες φοιτητικές οργανώσεις του Κεμπέκ που κινητοποιούν 170.000 σπουδαστές σε μια απεργία διαμαρτυρίας για την αύξηση κατά 75% στη διάρκεια πέντε ετών των διδάκτρων, με την οποία ανέρχονται σε 3.800 δολάρια ετησίως τα έξοδα φοίτησης, καταδίκασαν τη βία στις διαδηλώσεις αυτές.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ