Το Λονδίνο απέρριψε προσφυγή Βάσκου κατά της έκδοσής του στην Ισπανία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το Λονδίνο απέρριψε προσφυγή Βάσκου κατά της έκδοσής του στην Ισπανία

Το Εφετείο του Λονδίνου απέρριψε σήμερα την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Ενέκο Γκοχεασκοετσέα, που θεωρείται ύποπτος ως μέλος της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, ενάντια στην απέλασή του στην Ισπανία, στην οποία καταζητείται για μία σειρά από «τρομοκρατικά εγκλήματα».

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για την απέλαση του ενάγοντος στην Ισπανία», υπογραμμίζει στην απόφασή του το δικαστήριο, εκτιμώντας πως «η απέλασή του δεν συνιστά παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο Ενέκο Γκοχεασκοετσέα Αρονατέγι, που κρατείται έως σήμερα στο Λονδίνο, έχει επίσης την δυνατότητα να προσφύγει άλλη μία φορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Εφετείο αποφάνθηκε επίσης πως ο 45χρονος ύποπτος μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία προκειμένου να λογοδοτήσει για μία απόπειρα δολοφονίας του βασιλέα Χουάν Κάρλος Β' το 1997 κατά την ημέρα των εγκαινίων του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο. Επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δολοφονία ενός αστυνομικού κατά την προετοιμασία της απόπειρας.

Κατά την πρωτόδικη απόφαση τον Ιανουάριο υπέρ της έκδοσης του Βάσκου στην Ισπανία, ο δικαστής είχε απορρίψει την κατηγορία της «απόπειρας δολοφονίας του μονάρχη», γεγονός που καθιστούσε αδύνατο να δικαστεί από ισπανικό δικαστήριο για τον λόγο αυτό. Οι ισπανικές αρχές είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης τούτης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της έφεσής του, που είχε διεξαχθεί ερήμην του Γκοχεασκοετσέα, ο συνήγορος του είχε ισχυρισθεί πως ο πελάτης του δεν μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία διότι εκεί δεν πρόκειται να τύχει δικαίας δίκης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ