Έδεσσα: Μήνυση από τον δήμαρχο 'Εδεσσας για τον εμπρησμό του υγροβιότοπου Άγρας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Έδεσσα: Μήνυση από τον δήμαρχο 'Εδεσσας για τον εμπρησμό του υγροβιότοπου Άγρας

Μήνυση κατά αγνώστων δραστών θα καταθέσει ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον υγροβιότοπο Άγρα - Βρυττών - Νησίου.

Ο ίδιος αναφέρει πως «Η οικολογική καταστροφή που οφείλεται σε εμπρησμό των καλαμιώνων είναι ανυπολόγιστη. Όσοι ήταν παρόντες έβλεπαν τα σπάνια πουλιά του υγροτόπου να πετούν καψαλισμένα και να εγκαταλείπουν τις φωλιές και τις αποικίες τους» προσθέτοντας πως η καταστροφή δεν είναι μόνο περιβαλλοντική αλλά έχει και οικονομική διάσταση για τον τόπο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, από την πλευρά του τόνισε: «Στους καλαμιώνες φωλιάζουν και διατρέφονται πολλά σημαντικά είδη πουλιών και μικρά θηλαστικά τα οποία κινδύνεψαν άμεσα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νεοσσοί και αυγά πουλιών τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες των σπάνιων και απειλούμενων».

Η πυρκαγιά, που μάλλον ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, εκδηλώθηκε στις εσωτερικές νησίδες του υγροβιοτόπου και επεκτάθηκε στους καλαμιώνες, τέθηκε αργά το βράδυ υπό πλήρη έλεγχο.
Ωστόσο, οι φλόγες εξαιτίας του ισχυρού ανέμου απείλησαν το τουριστικό περίπτερο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Ο υγροβιότοπος Άγρα - Βρυττών - Νησίου ανήκει στο εθνικό και ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί οικοσύστημα διεθνούς σημασίας.
Επιπλέον, αποτελεί πόλο του τουριστικού συμπλέγματος υγροβιότοπος Άγρα - Λίμνη Βεγορίτιδα - Ανεμοδρόμιο Παναγίτσας - Παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Αγίου Αθανασίου - Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ