Ιράκ: Ο αντιπρόεδρος αλ Χασέμι δικάζεται για σειρά ανθρωποκτονιών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράκ: Ο αντιπρόεδρος αλ Χασέμι δικάζεται για σειρά ανθρωποκτονιών

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ Χασέμι, ο οποίος έχει διαφύγει από τη χώρα, δικάζεται ερήμην από σήμερα στη Βαγδάτη μαζί με αρκετούς από τους σωματοφύλακές του με την κατηγορία ότι ηγείτο ενός τάγματος θανάτου.

Ο Χασέμι, ένας από τους κορυφαίους σουνίτες μουσουλμάνους ιρακινούς πολιτικούς, διέφυγε από τη Βαγδάτη τον Δεκέμβριο, όταν η σιιτική κεντρική κυβέρνηση εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, κατηγορώντας τον ότι ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του τάγματος θανάτου.

Δικάζεται μαζί με ορισμένα μέλη της φρουράς του κυρίως για τη δολοφονία έξι δικαστών και αρκετών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας αλλά και ένας δικηγόρος.

Ο Χασέμι και σχεδόν 73 απο τους πρώην σωματοφύλακές του βαρύνονται μέχρι στιγμής με συνολικά 150 κατηγορίες όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το ανώτερο συμβούλιο δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιά γεγονότα ακριβώς βαρύνεται ο Χασέμι.

Μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του το Δεκέμβριο, ο ιρακινός αντιπρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες κατέφυγε στις 19 Δεκεμβρίου στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, του οποίου οι αρχές αρνήθηκαν να τον παραδώσουν στη δικαιοσύνη της Βαγδάτης, ενω κατήγγειλε τη δίωξη ενός πολιτικού άνδρα από τον πρωθυπουργό, τον σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι.

Εγκατέλειψε επισήμως το ιρακινό έδαφος για πρώτη φορά την 1η Απριλίου για να μεταβεί στο Κατάρ και μετά στη Σαουδική Αραβία και στην Τουρκία.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Χασέμι που διατυπώθηκαν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, ήταν η αρχή μιας πολιτικής κρίσης στα ανώτερα κλιμάκια της ηγεσίας της χώρας. Ο συνασπισμός του είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο για να καταγγείλει τη συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια του πρωθυπουργού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ