Κίνα: Εκβιάστηκε να εγκαταλέιψει την Πρεσβεία ο Γκουανγκτσενγκ, ζητά καταφύγιο στις ΗΠΑ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Εκβιάστηκε να εγκαταλέιψει την Πρεσβεία ο Γκουανγκτσενγκ, ζητά καταφύγιο στις ΗΠΑ

Ο τυφλός κινέζος ακτιβιστής ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει ότι εγκατέλειψε την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο ύστερα από απαίτηση της κινεζικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι τον πίεσαν να φύγει και στη συνέχεια τον παραπλάνησαν οτι θα τον υποστηριξουν.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, η υπόθεση του οποίου επισκίασε την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Χίλαρι Κλίντον, έδωσε συνέντευξη στο CNN στις 03:00 τοπική ώρα από κινεζικό νοσοκομείο.

«Από την πρεσβεία με πίεζαν να φύγω και υποσχέθηκαν να είναι μαζί μου κάποιοι στο νοσοκομείο. Αλλά το απόγευμα διαπίστωσα ότι είχαν φύγει όλοι από το δωμάτιο του νοσοκομείου», είπε ο Τσεν, ο οποίος δήλωσε ότι μετάνιωσε που έφυγε από την πρεσβεία και ότι δεν πιστεύει ότι τον προστατεύουν.

Ο Τσεν τόνισε ότι στην πρεσβεία τον εμπόδισαν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους φίλους του ή να έχει οποιαδήποτε ενημέρωση και συνεπώς δε γνώριζε τι συμβαίνει. Είπε ακόμα πως οτι πρεσβεία τον εκβίαζαν πως η κινεζική κυβέρνηση θα στείλει την οικογένειά του πίσω στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας απ΄όπου κατάγονται εάν δεν αποχωρήσει από την πρεσβεία.

Ο κινέζος ακτιβιστής είπε ότι επιθυμεί να ζήσει μαζί με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.

«Δεν αισθάνομαι ασφαλής. Θέλω να φύγω από την Κίνα», τόνισε. «Θέλω να με βοηθήσουν οι ΗΠΑ, εμένα και την οικογένειά μου. Με έχουν βοηθήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Αντίθετα, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα Γκάρι Λοκ δήλωσε ότι ποτέ δε ασκήθηκε πίεση στον κινέζο ακτιβιστή Τσεν Γκουανγκτσέν να αποχωρήσει από την πρεσβεία στο Πεκίνο στην οποία είχε αναζητήσει καταφύγιο, ενω τόνισε ότι η πρεσβεία προτίθεται σε κάθε περίπτωση να εκπληρώσει τις επιθυμίες του Τσεν.

«Ποτέ δε πιέστηκε να αποχωρήσει από την πρεσβεία», τόνισε ο Λοκ μετά τη δήλωση του Τσεν ότι άλλαξε γνώμη και τώρα θέλει να εγκαταλείψει την Κίνα

Ο Τσεν παρολαυτά ισχυρίζεται ότι δεν έχει μιλήσει με κανένα κινέζο αξιωματούχο και ότι δεν πιστεύει ότι θα τον αφήσουν να φύγει από το νοσοκομείο.

Ο κινέζος αντικαθεστωτικός έφυγε από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο χθες Τετάρτη, μετά από εξαήμερη παραμονή του εκεί, όπου είχε καταφύγει εγκαταλείποντας το σπίτι του, όπου ζούσε υπό επιτήρηση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ