Κίνα: Συνεχίζεται η Οδύσσεια του τυφλού αντιφρονούντα - τεταμένες σχεσεις Κίνας - ΗΠΑ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Συνεχίζεται η Οδύσσεια του τυφλού αντιφρονούντα - τεταμένες σχεσεις Κίνας - ΗΠΑ

Ο Κινέζος αντιφρονών Τσεν Γκουανγκτσένγκ εγκατέλειψε με τη θέλησή του την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών όπου είχε καταφύγει και η Κίνα απαιτεί την έκφραση της συγγνώμης της Ουάσινγκτον για την υποδοχή του, λίγες ώρες μετά την άφιξη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Πεκίνο.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Τσεν επρόκειτο να μεταφερθεί σε ιατρικό κέντρο και να συναντηθεί με την οικογένειά του, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι ο τυφλός δικηγόρος, που βρισκόταν σε κατ΄οίκον περιορισμό, είχε καταφύγει στην αμερικανική αποστολή στο Πεκίνο.

Αγνωστο παραμένει ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός του, ωστόσο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεκίνο υποσχέθηκε πως ο Τσεν θα μεταφερθεί σε «ασφαλή» τόπο στην Κίνα.

«Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ δεν ζήτησε να φύγει από την Κίνα», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος

Η ανακοίνωση από το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ότι ο κινέζος αντιφρονών αναχώρησε από την πρεσβεία των ΗΠΑ έξι ημέρες αφού είχε καταφύγει εκεί συμπίπτει με την άφιξη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην κινεζική πρωτεύουσα για τον ετήσιο σινο-αμερικανικό στρατηγικό και οικονομικό διάλογο.

Η παρουσία του Τσεν Γκουανγκτσένγκ στην αμερικανική διπλωματική αποστολή απειλούσε να τορπιλίσει τις συζητήσεις της σινο-αμερικανικής συνάντησης για τα μεγάλα οικονομικά και διεθνή θέματα.

Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Πεκίνο έχουν επισήμως αναγνωρίσει ότι ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ βρισκόταν στους χώρους της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Ωστόσο σήμερα η κινεζική ηγεσία χρησιμοποίησε αυστηρό τόνο για το θέμα.

«Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Κίνα μετήλθε μη κανονικών μέσων για την είσοδο του κινέζου πολίτη Τσεν Γκουανγκτσένγκ στην πρεσβεία. Η Κίνα είναι πολύ δυσαρεστημένη» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν. «Ο τρόπος αυτός ενέργειας των ΗΠΑ συνιστά ανάμειξη στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις, γεγονός που δεν είναι αποδεκτό από την Κίνα», είπε.

«Η Κίνα απαιτεί τη διατύπωση της συγγνώμης των ΗΠΑ για την υπόθεση αυτή καθώς και τη διεξαγωγή εις βάθος έρευνας, την επιβολή κυρώσεων εναντίον των υπευθύνων και εγγυήσεις για το ότι τέτοιου είδους υπόθεση δεν θα επαναληφθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει μαζί με τον υπουργό οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο νέο γύρο του σινο-αμερικανικού στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου.

Η οργάνωση China Aid (Τέξας) είχε ανακοινώσει ότι το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν το θέμα του Τσεν Γκουανγκτσένγκ πριν από την έναρξη των διμερών συνομιλιών και ότι θα διαπραγματευθούν μία συμφωνία η οποία θα τού επιτρέψει να αναχωρήσει από την Κίνα για τις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του.

Η εφημερίδα Global Times της Κίνας ήταν το πρώτο επίσημο κινεζικό μέσο ενημέρωσης που έσπασε τη σιωπή για την υπόθεση και ανέφερε στο σημερινό κύριο άρθρο ότι "οι σινο-αμερικανικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεασθούν από την υπόθεση".

Πριν από την αναχώρησή της για το Πεκίνο, η Χίλαρι Κλίντον είχε αρνηθεί "προς το παρόν" να σχολιάσει το θέμα, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα θέσει κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο σινο-αμερικανικός οικονομικός και στρατηγικός διάλογος, γύρος συνομιλιών που διεξάγεται μία φορά τον χρόνο στην Κίνα ή στις ΗΠΑ, αποτελεί κατά παράδοσιν ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων για τα μεγάλα θέματα οικονομικής και διεθνούς πολιτικής ανάμεσα στους δύο μεγάλες δυνάμεις.

Η ισοτιμία του γιουάν είναι ένα από τα συνήθη θέματα των συνομιλιών, ενώ η Ουάσινγκτον έχει την πρόθεση να συζητήσει με την κινεζική ηγεσία τα μεγάλα διεθνή θέματα όπως η Συρία, τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο Σουδάν, θέματα στα οποία η Κίνα, αποτελεί σημαντικό συνομιλητή.

Η Κίνα έχει προβεί πρόσφατα σε κινήσεις που φαίνεται ότι ικανοποίησαν την Ουάσινγκτον: περιόρισε τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, εξέφρασε εμμέσως τη δυσαρέσκειά της για την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου και υποστήριξε, εν τέλει, το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ