Νικαράγουα: Έφυγε απο τη ζωή ο συνιδρυτής του κινήματος των Σαντινίστας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νικαράγουα: Έφυγε απο τη ζωή ο συνιδρυτής του κινήματος των Σαντινίστας

Ο Τόμας Μπόργκε, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές του αριστερού κινήματος των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός Εσωτερικών μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα, πέθανε αργά χθες Δευτέρα σε ηλικία 81 ετών.
Ο Μπόργκε συνέβαλε στην ίδρυση το 1961 του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος των Σαντινίστας (FSLN) και φυλακίστηκε για συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Σομόζα, ενω είχε υπηρετήσει και ως γερουσιαστής και πρεσβευτής στο Περού και τον Ισημερινό.

Αργότερα υιοθέτησε λιγότερο ακραίες αριστερές απόψεις και υποστήριξε ακόμη και τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή με τις ΗΠΑ και έγραψε αρκετά βιβλία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το όνομα του ενεπλάκη σε σεξουαλικό σκάνδαλο όταν μια γυναίκα, μέλος του κόμματος, που εργαζόταν ως διερμηνέας του, τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση

Ο πρώην αντάρτης, που θεωρείται ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς στην κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα τη δεκαετία του 1980, είχε νοσηλευτεί στις αρχές Απριλίου για λοίμωξη των πνευμόνων και είχε μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας για επιπλοκές που παρουσίασε ύστερα από την εγχείριση.


«Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε το τέλος μιας ζωής που απέφερε καρπούς, του επαναστάτη Τόμας Μπόργκε», ειπε η Ροζάριο Μουρίγιο, κυβερνητική εκπρόσωπος Ροζάριο Μουρίγιο και σύζυγος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, στο τοπικό ραδιόφωνο.

Η Μουρίγιο δεν ανακοίνωσε τα αίτια θανάτου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ