ΗΠΑ: Οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν την αλ Κάιντα εξασθενημένη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΗΠΑ: Οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν την αλ Κάιντα εξασθενημένη

Ειδικοί της κυβέρνησης των ΗΠΑ θεωρούν οτι o πυρήνας της αλ Κάιντα πιθανότατα δεν είναι πλεον σε θέση να προκαλέσει μαζικές απώλειες της κλίμακας εκείνων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, γιατί εκτιμάται ότι πλέον αδυνατεί να συγκεντρώσει το είδος των πόρων και του σχεδιασμού που απαιτείται για τέτοιες επιθέσεις

ο Ρόμπερτ Καρντίλο, υποδιευθυντής της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών, δήλωσε οτι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα μιας επίθεσης με τη χρήση χημικών, βιολογικών, ατομικών ή ραδιολογικών όπλων τα επόμενα χρόνια.

Ο φερόμενος ως επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, βρέθηκε νεκρός πέρυσι στην πόλη Αμποταμπάντ, του βόρειο Πακιστάν, κατα τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη περιοχή.
Ένα χρόνο μετά το θάνατό του,ο Ρ.Καρντίλο και άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια τηλεφωνική διάσκεψη με δημοσιογράφους εξέθεσαν στοιχεία για τις δυνατότητες της αλ Κάιντα, εκτιμώντας ότι ο πυρήνας της οργάνωσης της αλ Κάιντα που δημιούργησε ο Μπιν Λάντεν έχει υποστεί στρατηγικά πλήγματα λόγω του ξεσπάσματος της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης και των εξεγέρσεων σε ισλαμικές χώρες.

Ακόμη, οι αξιωματούχοι τόνισαν πως οι ΗΠΑ θεωρούν πιο ανησυχητικό το ενδεχόμενο να δράσουν τρομοκράτες που ζουν εντός των δυτικών χωρών, ή «μοναχικοί λύκοι», κατά την ορολογία τους, άνθρωποι που ριζοσπαστικοποιούνται μέσω του Διαδικτύου, ή μικροί πυρήνες, που έχουν πλέον ενθάρρυνση από μέσα που συνδέονται με την αλ Κάιντα και συνδεδεμένες με αυτήν οργανώσεις.
Απειλή θεωρούν επίσης τέσσερις οργανώσεις που «προέκυψαν» από την αλ Κάιντα απειλή σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η πιο επικίνδυνη, κατά την εκτίμησή τους, είναι η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ενώ ακολουθούν σε βαθμό επιχειρησιακών δυνατοτήτων η αλ Κάιντα στο Ιράκ, αν και όχι εκτός της περιφέρειας, η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, και η αλ Σεμπάμπ, αν και η υποστήριξη σε αυτήν την τελευταία έχει υποστεί μείωση, όπως υποστήριξαν.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ