«Εφιαλτικά» τα σενάρια για τη Λαϊκή Τράπεζα σε περίπτωση αποτυχίας της ανακεφαλοποίησης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

«Εφιαλτικά» τα σενάρια για τη Λαϊκή Τράπεζα σε περίπτωση αποτυχίας της ανακεφαλοποίησης

Εφιαλτικό σενάριο για τη Λαϊκή Τράπεζα και την κυπριακή οικονομία περιγράφεται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, να υπογράψει δέσμευση για ανάληψη ευθύνης κρατικής στήριξης της Λαϊκής.

Η πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» περιλήφθηκε για συζήτηση και έγκριση στην ατζέντα της προσεχούς συνεδρίασης του Υπουργικού. Όπως αναφέρει το έγγραφο, «η κρατική παρέμβαση, εάν χρειαστεί, θα αποτελεί έσχατη επιλογή» και αφού «εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για αύξηση του κεφαλαίου μέσω των αγορών».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, και «σε περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες για ανακεφαλαιοποίηση μέσω των αγορών» οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρει το έγγραφο, «θα συνεπαγόταν την ανάληψη, σε πρώτο στάδιο, δυνητικής υποχρέωσης από μέρους του Κράτους ποσού μέχρι 2,5 δισ. ευρώ που θα κάλυπτε το σύνολο των δράσεων για ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας». Αυτό πρέπει να γίνει με αυστηρές προϋποθέσεις, όπως ο διορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση, περιορισμοί στις απολαβές των ανώτατων αξιωματούχων, κατάργηση των bonus κ.λπ.

«Πρόσθετα», όπως σημειώνεται, «θα πρέπει να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει κλείσιμο υποκαταστημάτων, ανασυγκρότηση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος, μείωση της απασχόλησης και σημαντική μείωση των απολαβών του προσωπικού».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ