Κόσοβο: Ισχυρότερη παρουσία της Eulex στο βορρά ανήγγειλε ο Σ. Ζμπόγκαρ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κόσοβο: Ισχυρότερη παρουσία της Eulex στο βορρά ανήγγειλε ο Σ. Ζμπόγκαρ

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η αστυνομική δύναμη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα.

Επιπλέον, ανήγγειλε ότι η Eulex θα περιορίσει την παρουσία της στο νότιο τμήμα του Κοσόβου και θα την ενισχύσει στο βορρά.

Σε δηλώσεις του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, o κ. Ζμπόγκαρ είπε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση που διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για τη Eulex, ο οποίος επιπλέον τόνισε ότι η στρατιωτική συμμαχία αναγκάστηκε να πάρει τη σκυτάλη στο Κόσοβο.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο υπογράμμισε όμως ότι οι εισαγγελείς, οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι της Eulex παράσχουν «αναντικατάστατη στήριξη στο Κόσοβο όσον αφορά την εδραίωση του κράτους δικαίου».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Αποστολή στο Κόσοβο (Eulex), τονίζοντας ότι είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη για την εκτέλεση των καθηκόντων της.

«Υλοποιήσαμε στρατηγική ανασκόπηση της λειτουργίας της αποστολής και προσαρμόσαμε την εντολή της στις παρούσες ανάγκες στο Κόσοβο» σημείωσε ο κ. Ζμπόγκαρ

Μεταξύ των στοιχείων προσαρμογής είναι το σχέδιο ενίσχυσης της παρουσίας της αποστολής στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και τη μείωσή της στο νότιο, όπου «αισθανόμαστε ότι η αστυνομία του Κόσοβου μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά της μόνη της» ανέφερε.

«Η έλλειψη ελεύθερης κυκλοφορίας στο βορρά αποτελεί επιπρόσθετη πρόκληση για την αποστολή» είπε ο Σλοβένος διπλωμάτης, ο οποίος περιέγραψε την επί τόπου συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της Eulex και της KFOR πολύ καλή.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ