ΟΗΕ: Η Συρία θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη της αποστολής παρατηρητών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΟΗΕ: Η Συρία θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη της αποστολής παρατηρητών

Οι αρχές της Συρίας αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο σε τουλάχιστον έναν στρατιωτικό παρατηρητή του ΟΗΕ εξαιτίας της εθνικότητάς του και κατέστησαν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας στελέχη του Οργανισμού από χώρες οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των «Φίλων της Συρίας», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις. Μιλώντας μετά τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ερβέ Λαντσούς, ο οποίος ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ράις είπε στο ΣΑ ότι η Δαμασκός θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη της αποστολής εποπτείας της εκεχειρίας.

«Ο κ. Λαντσούς ανέφερε ότι η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε [να δεχτεί] τουλάχιστον έναν παρατηρητή λόγω της εθνικότητάς του και ότι οι συριακές αρχές ανέφεραν ότι δεν θα δεχτούν μέλη του προσωπικού της UNSMIS (U.N. Supervision Mission in Syria, η αποστολή εποπτείας του ΟΗΕ στη Συρία) από οποιαδήποτε χώρα που είναι μέλος των 'Φίλων της Δημοκρατικής Συρίας», είπε η Ράις στους δημοσιογράφους.

Ο Λαντσούς "υπογράμμισε πως κατά την άποψη του ΟΗΕ, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο", πρόσθεσε η ίδια.

Η 14μελής συμμαχία των «Φίλων» συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν εκτιμήσει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του μετά την βίαιη επίθεση και καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας τους τελευταίους 13 μήνες που έφεραν τη Συρία στα πρόθυρα ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου.

Η Ράις επιβεβαίωσε επίσης πως ο Λαντσούς είπε στο ΣΑ πως θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας προτού οι 100 από τους συνολικά 300 άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές αναπτυχθούν στη Συρία για να συμβάλλουν στην εποπτεία της εύθραυστης εκεχειρίας.

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη είπε πως πολλά κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρούν ότι η ανάπτυξη της αποστολής γίνεται με πολύ αργό ρυθμό.

Η UNSMIS έλαβε εντολή να αναπτυχθεί για μια αρχική περίοδο τριών μηνών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ