Μπαχρέιν: O Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση φυλακισμένου ακτιβιστή - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μπαχρέιν: O Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση φυλακισμένου ακτιβιστή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε χθες τις αρχές στο Μπαχρέιν να επιδεικνύουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της χώρας και εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση ενός φυλακισμένου ακτιβιστή που είχε ηγηθεί των μαζικών διαδηλώσεων στο νησιωτικό κράτος του Κόλπου και πραγματοποιεί απεργία πείνας τις τελευταίες δέκα εβδομάδες.

Οι ακτιβιστές πιέζουν να υπάρξουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα όπου κυβερνά η σουνιτική δυναστεία των αλ Χαλίφα, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες. Σημειώθηκαν διαδηλώσεις στην διάρκεια του Γκραν Πρι της Φόρμουλας 1 την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να πιεστούν οι αρχές ενόσω η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης βρισκόταν στη χώρα για τον αγώνα αυτό.

Ο Αμπντουλχαντί αλ Χαουάτζα, ένας από τους 14 ανθρώπους που καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης διότι ηγήθηκε της εξέγερσης του 2011, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι θανάτου εάν δεν απελευθερωθεί και σχεδιάζει να δέχεται μόνο νερό πλέον. Ο Χαουάτζα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη διότι απαιτούσε το Μπαχρέιν να γίνει δημοκρατία. Πραγματοποιεί απεργία πείνας τις τελευταίες 76 ημέρες.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του ο Μπαν αναφέρει ότι τον "ανησυχεί" η κατάσταση του αλ Χαουάτζα.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί για άλλη μια φορά τις αρχές του Μπαχρέιν να επιλύσουν την υπόθεση του κ. Αλ Χαουάτζα με βάση τις νομικές διαδικασίες και για ανθρωπιστικούς λόγους χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Χαουάτζα, συνιδρυτής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μπαχρέιν, είναι γνωστός στους κύκλους των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεργάστηκε με την Διεθνή Αμνηστία, διεξάγοντας έρευνες στο Ιράκ το 2003.

«Ο Γενικός Γραμματέας παραμένει ανήσυχος για την κατάσταση στο Μπαχρέιν, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα κι άλλες απώλειες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Μπαν κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τη βία. Κάλεσε επίσης «τις αρχές του Μπαχρέιν να επιδεικνύουν πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού» και «των κρατουμένων».

Το Μπαχρέιν, μια χώρα-σύμμαχος των ΗΠΑ, όπου εδρεύει ο Πέμπτος Στόλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, δεν έχει καταφέρει να καταστείλει τις ταραχές από τις αρχές της περασμένης χρονιάς. Επέβαλε στρατιωτικό νόμο, κάλεσε στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και σύντριψε τις διαδηλώσεις ένα μήνα αφότου άρχισαν, τον Μάρτιο, αλλά η αναταραχή συνεχίστηκε με συχνές μαζικές διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση και συγκρούσεις με την αστυνομία. Ξένες κυβερνήσεις, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την Μανάμα για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών και τον αργόσυρτο ρυθμό με τον οποίο προωθεί κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Χθες τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από μια έκρηξη σε ένα χωριό του δυτικού Μπαχρέιν, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο περί «τρομοκρατικής» ενέργειας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε μέσω Twitter ότι οι δύο από τους τρεις αστυνομικούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι από την έκρηξη αργά χθες. Κάτοικοι είχαν πει νωρίτερα ότι τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

«Μια τρομοκρατική (. . .) βομβιστική επίθεση με στόχο αστυνομικούς στην περιοχή Ντιράζ είχε αποτέλεσμα τους τραυματισμούς τριών αστυνομικών, δύο εκ των οποίων [είναι] σοβαρά»

Την 9η Απριλίου επτά αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί, οι τρεις σοβαρά, όταν μια αυτοσχέδια βόμβα είχε εκραγεί στην διάρκεια μιας διαδήλωσης κοντά στην Μανάμα με αίτημα την απελευθέρωση του Χαουάτζα.

Η κόρη του ακτιβιστή, η Ζάιναμπ αλ Χαουάτζα, η οποία είχε συλληφθεί το Σάββατο για μια καθιστική διαμαρτυρία, φυλακίστηκε για επτά ημέρες, είπε ο δικηγόρος της χθες.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα τις αρχές στην Μανάμα ότι παίζουν με τη ζωή του Χαουάτζα, σχολιάζοντας την αναβολή της απόφασης ενός εφετείου στο οποίο εξετάζεται η υπόθεσή του για την 30ή Απριλίου. Η κυβέρνηση του βασιλείου λέει ότι ο ακτιβιστής είναι καλά και νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Μετά τις ταραχές στην διάρκεια του Γκραν Πρι η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Δευτέρα τον διορισμό ενός νέου υπουργού Πληροφόρησης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ )

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ