Έργα βωβού κινηματογράφου «αποκτούν» φωνή στο Μέγαρο Μουσικής - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Έργα βωβού κινηματογράφου «αποκτούν» φωνή στο Μέγαρο Μουσικής

Πέντε σπουδαία έργα του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου, αποκτούν «φωνή» χάρη στις συνθέσεις που έγραψαν ειδικά γι' αυτά πέντε σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί.

Πρόκειται για ταινίες για τις οποίες η επίσημη παρτιτούρα δεν υπάρχει, πλέον, διαθέσιμη ή απλώς δεν γράφτηκε ποτέ μουσική.

Το αποτέλεσμα του εν λόγω εγχειρήματος που στηρίζεται στη σύμπραξη του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα, καθηγητή του Εργαστηρίου Film Scoring (Μουσικής Σύνθεσης για Media) - με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 28 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην εκδήλωση αριστοτεχνικά και ανατρεπτικά για την εποχή τους φιλμς, έργα κορυφαίων καλλιτεχνών των αρχών του 20ού αιώνα, «ντύνονται» με σημερινές, νεωτεριστικές μουσικές συνθέσεις

'Ετσι, η «αφηρημένα εικαστική» ταινία «Lictspiel, Opus I» (1921) σε σκηνοθεσία του Γερμανού πρωτοπόρου των multimedia Βάλτερ Ρούτμαν παρουσιάζεται σε μουσική της Ηρώς Φυτράκη. Ο Ηλίας Νικολαϊδης ντύνει μουσικά την ταινία «Symphonie Diagonale» (1924) του Σουηδού ντανταϊστή ζωγράφου και κινηματογραφιστή Βίκινγκ Εγκελινγκ. Το κινηματογραφικό ποίημα «Emak Bakia» (1926) του κορυφαίου σουρεαλιστή Μαν Ρέι ανέλαβε να επενδύσει μουσικά η Γεωργία Καλοδίκη. Τέλος, ο Αλέξανδρος Μούζας, ο οποίος έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς, γράφει μουσική για τις ταινίες «Tusalava» (1929) του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη και γλύπτη Λεν Λάι και «Film» (1965), το μοναδικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, σκηνοθετημένο από τον Αμερικανό Αλαν Σνάιντερ.

Τα έργα ερμηνεύει, σε πρώτη εκτέλεση, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ