Ισραήλ: Η παλαιστινιακή προεδρία καταδικάζει τη νομιμοποίηση τριών εβραϊκών οικισμών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισραήλ: Η παλαιστινιακή προεδρία καταδικάζει τη νομιμοποίηση τριών εβραϊκών οικισμών

Η παλαιστινιακή προεδρία καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή απόφαση για νομιμοποίηση τριών παράνομων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, διακρίνοντας σε αυτή μιαν απάντηση στην επιστολή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που ζητούσε πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας προκειμένου να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Η απόφαση για τους οικισμούς είναι η απάντηση στην επιστολή του προέδρου Αμπάς προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ παρέδωσε στις 17 Απριλίου στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου μια επιστολή διαμαρτυρίας του Αμπάς στην οποία ο παλαιστίνιος πρόεδρος ζητούσε, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μια σειρά δεσμεύσεων: συνομιλίες στη βάση των γραμμών του 1967, μικρές ανταλλαγές εδαφών ύστερα από αμοιβαία συμφωνία των δύο πλευρών, πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων και επιστροφή στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έστελνε την απάντησή του στον παλαιστίνιο πρόεδρο «εντός δύο εβδομάδων».

Ισραηλινή υπουργική επιτροπή στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Μπέγκιν και Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν, εκ των υστέρων «αποφάσισε να νομιμοποιήσει το καθεστώς τριών κοινοτήτων που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990 ύστερα από αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Τουλάχιστον 340.000 ισραηλινοί έποικοι κατοικούν στη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 200.0000 σε εβραϊκούς οικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Χαγκίτ Οφράν, εκπρόσωπος του ισραηλινού κινήματος κατά του εποικισμού "Η Ειρήνη Τώρα", κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομιμοποιεί νέους οικισμούς με πλάγιο τρόπο.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αποδεικνύει ποιά είναι η πραγματική της πολιτική, η οποία συνίσταται μάλλον στην ανέγερση νέων οικισμών παρά στη γραμμή προς την ειρήνη».

«Είναι η πρώτη φορά από το 1990 που η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφασίζει για τη νομιμοποίηση νέων οικισμών και η κίνησή της να συγκροτήσει επιτροπή για την νομιμοποίηση νέων οικισμών, είναι ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο για να κρύψει την πραγματική πολιτική της δημοσίως», πρόσθεσε.

Η Οφράν υπογράμμισε ότι η «απόφαση αλλάζει την πραγματικότητα επί του πεδίου». «Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, οι παράνομοι εβραϊκοί οικισμοί δεν είχαν νομιμοποιηθεί, το κράτος έλεγε ότι ήταν παράνομοι και τώρα μονομιάς τους νομιμοποιεί», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ