Στους επικεφαλής των hedge funds κατέληξε το 28,1% των κερδών τους - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Στους επικεφαλής των hedge funds κατέληξε το 28,1% των κερδών τους

Τα ανώτερα στελέχη των επενδυτικών κεφαλαίων υψηλής μόχλευσης (hedge funds) ενθυλάκωσαν το 28,1% των κερδών που εξασφάλισαν οι εταιρίες τους τα τελευταία 18 χρόνια, σύμφωνα με μια έρευνα του Imperial College του Λονδίνου.

Η έρευνα, που παραγγέλθηκε από την KPMG και το θεσμό του χρηματοοικονομικού τομέα Alternative Investment Management Association, κατέδειξε ότι το μερίδιο των ετήσιων κερδών που κατέληξε στους επενδυτές από τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια την περίοδο από το 1994 ως το 2011 ήταν 71,9%.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα της έρευνας επίσης είναι ότι τα hedge funds είχαν κατά μέσον όρο ετήσια απόδοση 9,07% από το 1994 ως το 2011, σε σύγκριση με τις αποδόσεις κατά μ.ό. 7,27% από βασικά αγαθά παγκόσμιας διακίνησης, 7,18% από μετοχές και 6,25% από ομόλογα και χρεόγραφα σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτή η έρευνα. . . διαψεύδει τις παρανοήσεις στην κοινή γνώμη περί του ότι τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλής μόχλευσης είναι ακριβά και δεν αποδίδουν», δήλωσε ο Ρομπ Μίρσκι, επικεφαλής του τομέα των hedge funds της KPMG στη Βρετανία.

Η έρευνα, που προϋπέθεσε ότι οι μέσες αμοιβές των εταιριών αυτών είναι 1,75% και οι πρόσθετες αμοιβές τους για τις αποδόσεις των κεφαλαίων 17,5%, ακολουθεί την δημοσίευση, τον Ιανουάριο, του βιβλίου The Hedge Fund Mirage του Σάιμον Λακ, πρώην στελέχους μιας τέτοιας εταιρίας. Στο βιβλίο, το περιεχόμενο του οποίου επικρίθηκε έντονα και διαψεύστηκε από στελέχη πολλών hedge funds, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι οι επικεφαλής πολλών κερδοσκοπικών κεφαλαίων ενθυλάκωσαν οι ίδιοι το 84% των κερδών από το 1998 ως το 2010.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης σχετικά μεγάλο βαθμό συσχέτισης ανάμεσα στα επενδυτικά κεφάλαια υψηλής μόχλευσης και τις μετοχές παγκοσμίως, ειδικά στην διάρκεια περιόδων ύφεσης.

Το εύρημα αυτό καταγράφεται μετά την κρίση του 2011, όταν πολλά hedge funds κατέγραψαν απώλειες καθώς οι αγορές έπεφταν λόγω των ανησυχιών για την ευρωζώνη, αλλά και την ανάκαμψη των αγορών το πρώτο τρίμηνο του 2012, που σηματοδότησε την ανάκαμψη των αποδόσεων και των hedge funds.

Η συσχέτιση ανάμεσα στα επενδυτικά κεφάλαια υψηλής μόχλευσης και τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 0,87 στην διάρκεια υφέσεων και 0,77 εκτός αυτών. Το 1 σημαίνει απόλυτη ταύτιση.

Η υψηλότερη συσχέτιση διαπιστώθηκε ανάμεσα στα μετοχικά αμοιβαία επενδυτικά κεφάλαια υψηλής μόχλευσης (equity hedge funds) και τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, που ήταν 0,91 στην διάρκεια περιόδων ύφεσης.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ