Η Ισπανία καλεί την Ε.Ε. να εξαιρέσει από τις διαπραγματεύσεις με την Mercosur την Αργεντινή - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Ισπανία καλεί την Ε.Ε. να εξαιρέσει από τις διαπραγματεύσεις με την Mercosur την Αργεντινή

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με την Mercosur εξαιρώντας από αυτές την Αργεντινή, λόγω της διμερούς διένεξης ανάμεσα στην Μαδρίτη και το Μπουένος Άιρες για την μερική εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρίας YPF, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας κατέχει η ισπανική Repsol.

«Πρέπει να δούμε αν θα συνεχίσουμε να προωθούμε μια συμφωνία με την Mercosur ή εάν πρέπει να συνεχίσουμε [τις διαπραγματεύσεις] για μια μη-περιφερειακή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ισπανός υπουργός εκτίμησε ότι η διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους είκοσι επτά και την κοινή αγορά της λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, καθώς και Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται στη φάση της πλήρους ένταξης).

«Ζητήσαμε να εξεταστεί εάν αυτό που συνέβη στις διαπραγματεύσεις [ανάμεσα στην Ε.Ε.] και την κοινότητα των Άνδεων θα μπορούσε να εφαρμοστεί και [στην διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ε.Ε.] και την Mercosur», είπε ο Ισπανός ΥΠΕΞ.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να σταματήσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κοινότητα των Άνδεων και τις διεξάγουν πλέον χωριστά με το Περού, τον Ισημερινό και την Κολομβία, ενώ η Βενεζουέλα και η Βολιβία παραμερίστηκαν από την Ε.Ε. .

«Ενώπιον της πιθανότητας οι διαπραγματεύσεις [με τα κράτη-μέλη της Mercosur] που έχουν ήδη αντιμετωπίσει εμπόδια να επιδεινωθούν περαιτέρω» λόγω της διένεξης της Ισπανίας με την Αργεντινή «θα ήταν σκόπιμο να προσεγγίσουμε τη Βραζιλία για να δούμε εάν αντιμετωπίζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο μιας μη-περιφερειακής διαπραγμάτευσης» με τους Ευρωπαίους, πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ