Θα δώσουν οι ΗΠΑ στη δημοσιότητα έγγραφα με τα οποία εγκρίθηκαν «στοχευμένες δολοφονίες»; - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Θα δώσουν οι ΗΠΑ στη δημοσιότητα έγγραφα με τα οποία εγκρίθηκαν «στοχευμένες δολοφονίες»;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε περισσότερο χρόνο ώστε η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια οριστική απάντησή της για το εάν και κατά πόσον θα δημοσιοποιήσει, έγγραφα σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν Αμερικανοί πολίτες στο εξωτερικό, καθώς συνεχίζεται η εκδίκαση της προσφυγής μιας οργάνωσης πολιτικών ελευθεριών που τα έχει ζητήσει.

Σε επιστολή τους προς την δικαστή Κολίν Μακμάον, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Μανχάταν ανέφεραν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης τους έδωσε "προσωπικά" εντολή να ζητήσουν νέα παράταση για την κυβέρνηση.

Ο Χόλντερ "μας έδωσε προσωπικά την οδηγία να ζητήσουμε επιπλέον χρόνο προκειμένου να επιτραπεί στην κυβέρνηση να διασαφηνίσει οριστικά τη θέση της σε ό,τι αφορά λεπτά ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και σχετίζονται με την υπόθεση" αυτή, ανέφεραν οι εισαγγελείς που εκπροσωπούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

"Δεδομένης της σημασίας. . . αυτής της υπόθεσης, η απάντηση της κυβέρνησης εξετάζεται στο ανώτατο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας", ανέφεραν στην επιστολή τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Ντιν Μπόιντ απέφυγε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union, ACLU) προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν ζητώντας από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας να δώσουν στην δημοσιότητα τα έγγραφα με τα οποία εγκρίθηκαν «στοχευμένες δολοφονίες», όπως αυτή του Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο οποίος είχε διπλή υπηκοότητα -Υεμένης και ΗΠΑ -, το Σεπτέμβριο του 2011.

Ο Αουλάκι φερόταν ότι ήταν μέλος της αλ Κάιντα. Αξιωματούχοι της αμερικάνικης κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι ένας δεύτερος αμερικανός υπήκοος, ο Σαμίρ Χαν, επίσης σκοτώθηκε από την ίδια επιδρομή ενός τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο Χαν εργαζόταν για το αγγλόφωνο περιοδικό Inspire, που φέρεται να χρησιμοποιεί η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο για προπαγάνδα και για να στρατολογεί οπαδούς, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Το πρακτορείο Ρόιτερς είχε αποκαλύψει πέρυσι ότι αμερικανοί ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο Αουλάκι, εντάσσονται σε καταλόγους προσώπων προς σύλληψη ή εξόντωση από μια μυστική ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων, η οποία κατόπιν ενημερώνει τον πρόεδρο για τις αποφάσεις της. Δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα για τις αποφάσεις της ομάδας ή για τις επιχειρήσεις που εγκρίνει. Η ομάδα υπάγεται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχους. Δεν υπάρχει ουδείς νόμος βάσει του οποίου έχει ιδρυθεί, ούτε είναι σαφείς οι κανόνες δράσης της.

Η ACLU ανέφερε ότι προχώρησε στην προσφυγή μετά την απόρριψη των επανειλημμένων αιτημάτων της να της δοθεί πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, βάσει του νόμου για την ελευθερία της ενημέρωσης (Freedom of Information Act).

Σε πρόσφατες ομιλίες τους ο Χόλντερ αλλά και ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Πενταγώνου Τζε Τζόνσον είχαν αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός προγράμματος «στοχευμένων δολοφονιών» και είχαν σημειώσει πως η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον αμερικανών υπηκόων στο εξωτερικό οφείλει να συμμορφώνεται με αρχές που διέπουν τους νόμους του πολέμου.

Μετά τις ομιλίες αυτές, καθώς και άλλα σχόλια σε ΜΜΕ από αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με το πρόγραμμα των λεγόμενων στοχευμένων δολοφονιών, η ACLU προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη με το επιχείρημα πως πλέον η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να επικαλείται λόγους απορρήτου και ασφάλειας για να μην δίνει τα έγγραφα που ζητεί στην δημοσιότητα.

Το χθεσινό αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης σηματοδοτεί την δεύτερη φορά που η κυβέρνηση ζήτησε από την δικαστή Μακμάον παράταση για να απαντήσει. Η Μακμάον συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία ως την 21η Μαΐου.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ