Μειωμένο κατά 44,1% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο δίμηνο του 2012 - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Μειωμένο κατά 44,1% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο δίμηνο του 2012

H αύξηση των εξαγωγών και η μείωση της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων περιόρισε κατά 44,1% το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Φεβρουαρίου το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας περιορίστηκε εφέτος στα 2,5 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 841 εκατ. ευρώ και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 634 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο του 2012, ο περιορισμός της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων ενδεχομένως να οφείλεται και σε μείωση του όγκου των εισαγωγών. Επίσης, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 432 εκατ. ευρώ και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αυξήθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 90 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο, η μείωση του ελλείμματος του κατά 1,5 δισ. ευρώ οφείλεται εν μέρει στη σημαντική αύξηση κατά 12,3% των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές εμφάνισαν μείωση με σχετικά βραδύτερο ρυθμό (8,7%).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αντανακλά τη μεγάλη μείωση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες.

Το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα μειώθηκε αισθητά (κατά 17,5%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, αντανακλώντας και τη μείωση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1% (σύμφωνα με τα στοιχεία της «έρευνας συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδος). Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 26,1%. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρέμειναν σχεδόν στάσιμες (+0,4%).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 90 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 10,3%.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 50 εκατ. ευρώ από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2011.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό μειώθηκαν στο πρώτο δίμηνο του έτους κατά 64% σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 305 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 321 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011). Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 1,6 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 131 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011). Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων λόγω ρευστοποίησης ομολόγων και εντόκων γραμματίων από ξένους επενδυτές.

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 4,7 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 4,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2011) οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 5,0 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ