Το «ταφικό έθιμο» και ο αγώνας τσουγκρίσματος αυγών την Κυριακή του Θωμά στην Καλαμαριά - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Το «ταφικό έθιμο» και ο αγώνας τσουγκρίσματος αυγών την Κυριακή του Θωμά στην Καλαμαριά

Δύο ξεχωριστά έθιμα, το «ταφικό» και ο αγώνας τσουγκρίσματος κόκκινων αυγών, θα αναβιώσουν την Κυριακή του Θωμά στο δήμο της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στις 11:30 το πρωί της Κυριακής, τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων, θα στήσουν στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς ένα τραπέζι με διάφορα εδέσματα, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Οι παρευρισκόμενοι θα επισκεφθούν όλους τους τάφους σε ένα συμβολισμό όπου οι ψυχές των ζωντανών ενώνονται με αυτές των νεκρών και έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε επαφή.

Μισή ώρα αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού θα αναβιώσει για 9η συνεχή χρονιά το έθιμο τσουγκρίσματος κόκκινων αυγών.

Οι Καλαμαριώτες θα επιδοθούν σε έναν αγώνα τσουγκρίσματος και εκείνος που θα καταφέρει να σπάσει τα περισσότερα αυγά θα στεφθεί νικητής. Το τσούγκρισμα των αυγών είναι ένα έθιμο αγάπης και συμφιλίωσης που «γλυκαίνει» τις ανθρώπινες σχέσεις τις ημέρες του Πάσχα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ