Ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας ο ΟΗΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενίσχυσε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση του πυραύλου και η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (IAEA) για τον έλεγχο του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Υπενθυμίζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2006 και το 2009, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε τη Δευτέρα την ανανέωση των μέτρων που προβλέπουν. Ζητεί από την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ να συμπληρώσει και να αποσαφηνίσει τον κατάλογο των προσώπων και θεσμών κατά των οποίων επιβάλλονται οι κυρώσεις αυτές.

Στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε ομόφωνα, -υπέρ αυτής ψήφισε και η Κίνα, παραδοσιακός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ- το Συμβούλιο καταδικάζει την εκτόξευση του βοτριοκορεατικού πυραύλου που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 1718 και 1874», οι οποίες απαγορεύουν οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα.

Το Συμβούλιο απαιτεί από τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από οποιαδήποτε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, να εφαρμόσει μορατόριο στην εκτόξευση πυραύλων και να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί την είσοδο των επιθεωρητών της IAEA στο έδαφός της, την οποία είχε αποδεχθεί βάσει της συμφωνίας της 29ης Φεβρουαρίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διμερής αυτή συμφωνία προέβλεπε επίσης τη χορήγηση από τις ΗΠΑ επισιτιστικής βοήθειας προς την Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα την εφαρμογή μορατορίου στην εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, στις πυρηνικές δοκιμές και στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στον σταθμό της Γιονγκμπιόν.

Καθώς οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας εξαιτίας της εκτόξευσης του βορειοκορεατικού πυραύλου, η Πιονγκγιάνγκ, η οποία είχε δεχθεί αρχικά την είσοδο των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στο έδαφός της, θεωρεί ανενεργή τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun και το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Ουάσινγκτον είχε δεσμευθεί για την αποστολή 240.000 τόνων επισιτιστικής βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα. Οι αποστολές σταμάτησαν στο τέλος Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Πιονγκγιάνγκ για την εκτόξευση του πυραύλου.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε τελικά την Παρασκευή για να θέσει σε τροχιά, σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, έναν μετεωρολογικό δορυφόρο. Η εκτόξευση απέτυχε , αφού ο πύραυλος εξερράγη δύο λεπτά μετά την εκτόξευσή του, ωστόσο θεωρήθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως δοκιμή πυραύλου. Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη διακοπή της αποστολής της επισιτιστικής βοήθειας.

Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία θεωρεί ότι ελευθερώθηκε από τις δεσμεύσεις της, είναι πιθανόν να προχωρήσει τώρα σε πυρηνική δοκιμή, όπως έπραξε το 2006 και το 2009, οπότε δύο πυρηνικές δοκιμές ακολούθησαν την εκτόξευση πυραύλων αντίστοιχα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ