Χριστόφιας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πανέτοιμη να δεχθεί την αποστρατικοποίηση της Κύπρου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Χριστόφιας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πανέτοιμη να δεχθεί την αποστρατικοποίηση της Κύπρου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πανέτοιμη να δεχθεί αποστρατικοποίηση της Κύπρου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση, στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, κατά πόσον, μετά τη λύση του Κυπριακού, η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει στρατό για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.

Τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου και ότι το θέμα είχε συζητηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η στάση της Τουρκίας επί του θέματος είναι αρνητική, «όπως και κάποιων από τη δική μας πλευρά». Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε περίπτωση διατήρησης στρατού στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού, αυτός πρέπει να είναι μικτός.

«Η Ελλάδα δεν θα μας ενοχλήσει στο θέμα αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να καταστεί καρποφόρος και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να δείξει κατανόηση και να χαλαρώσει την σκληρή και προκλητική γραμμή της. Επανέλαβε, ακόμη, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εκείνοι που είναι υπέρ του τερματισμού του διαλόγου και ενός σχεδίου Β είναι ο Ντερβίς Ερογλου και η Τουρκία και σε αυτούς πρέπει να στραφεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ