Ανέφικτη η εξοικονόμηση 20% της ενέργειας έως το 2020 που επιδιώκει η Ε.Ε. - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ανέφικτη η εξοικονόμηση 20% της ενέργειας έως το 2020 που επιδιώκει η Ε.Ε.

Ο στόχος της Ε.Ε. για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%, έως το 2020, δεν επιτυγχάνεται με τις παρούσες πολιτικές. Αυτό επισημάνθηκε σε σεμινάριο, που οργάνωσε το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία και απευθυνόταν σε δημοσιογράφους και εκπροσώπους οργανισμών, για ενημέρωσή τους αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για τη νέα Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση.

Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το επίπεδο εξοικονόμησης είναι μόλις 9% και υπολείπεται άλλο 11% για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020. Η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας θα ανέλθει στους 1842 Μtoe το 2020, που αντιστοιχεί σε εκταμίευση 966 δισ. ευρώ, σε επίπεδο Ε.Ε., για την αγορά αυτής της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε ενημέρωση από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτές αλλά και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών.

Στις 22 Ιουνίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια νέα δέσμη μέτρων για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τη γνωστή πρόταση Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η οποία θα αντικαθιστά τις Οδηγίες που είναι ήδη σε ισχύ, για τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού- θερμότητας, την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες. Η πρόταση για τη νέα αυτή οδηγία επισπεύδει μέτρα για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών ώστε να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά σε όλα τα στάδια ως την τελική κατανάλωση.

Σε περίπτωση που η ΕΕ δεν θα πετύχει τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι το 2020, όπως τονίστηκε στο σεμινάριο, θα υποχρεωθεί να εισάγει 1,4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με κόστος 107 εκατ. ευρώ, ποσόν το οποίο δεν θα επενδυθεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Το ενδεχόμενο αυτό σημαίνει, επίσης, ότι περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν και θα απαιτηθεί η κατασκευή 550 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- ζήτησης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της ψήφισης υποχρεωτικών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας έως το 2020 -κάτι που δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- που θα βασίζεται σε συγκεκριμένες τιμές αναφοράς για κάθε κράτος μέλος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εισηγείται να διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως το 2013, ελέγχους σχετικά με τον βαθμό συμμόρφωσης των κρατών- μελών σε αυτούς τους στόχους, καθώς και να υποβάλει, έως το 2014, πρόταση για στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, με ορίζοντα το 2030.

Για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στην ψύξη/ θέρμανση προτείνεται, όπως εξήγησε η διευθύντρια του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών, Ανθή Χαραλάμπους, να εκπονήσουν τα κράτη μέλη και να εφαρμόσουν, έως τις 15 Ιανουαρίου του 2015, «Εθνικούς Χάρτες Πορείας» για την αύξηση της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης. Αυτοί οι «Χάρτες Πορείας» θα πρέπει να βασίζονται σε λεπτομερή ανάλυση κόστους/ οφέλους και στις κλιματικές συνθήκες, την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και τεχνικό δυναμικό της κάθε περιοχής.

Η πρόταση για τη νέα οδηγία θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, κατά τον τριμερή διάλογο που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου. Ο στόχος είναι η συμφωνία των τριών μερών κατά την πρώτη ανάγνωση και τελική υιοθέτηση, τον Ιούνιο. Στην περίπτωση αδυναμίας κατάληξης των τριών μερών σε συμφωνία, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δεύτερης ανάγνωσης.

Η νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση προορίζεται να καταστεί σημαντικό μέρος της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και της πολιτικής για το κλίμα και να ανοίξει το δρόμο για να επιτύχει η Ευρώπη τον στόχο της εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας 20% έως το 2020, όπως επισήμανε η κ. Χαραλάμπους.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ