Εννιά νεκροί σε μάχες ανάμεσα στο στρατό και αντάρτες στην Κολομβία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Εννιά νεκροί σε μάχες ανάμεσα στο στρατό και αντάρτες στην Κολομβία

Τουλάχιστον έξι στρατιωτικοί και τρεις αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκαν το Σάββατο στην διάρκεια μάχης έπειτα από επίθεση των ανταρτών στην δυτική Κολομβία, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού. Την 17η Μαρτίου επίθεση των FARC είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 στρατιωτικούς στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Μια περίπολος του τακτικού στρατού δέχθηκε επίθεση από μια μονάδα των ανταρτών σε έναν δρόμο κοντά στην Κίμπντο, στην επαρχία Τσόκο, 310 χλμ. από την Μπογοτά.

«Προς το παρόν, ο απολογισμός είναι πέντε στρατιώτες κι ένας υπαξιωματικός δολοφονημένοι», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τρεις αντάρτες επίσης σκοτώθηκαν μετά την αποστολή ενισχύσεων του στρατού στην περιοχή.

Η ενέδρα της 17ης Μαρτίου είχε ακολουθήσει μια σειρά βομβαρδισμών του στρατού από τους οποίους είχαν χάσει τη ζωή τους 71 αντάρτες, σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας.

Η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση της χώρας, που είχε ιδρυθεί το 1964, εκτιμάται ότι διαθέτει ακόμη 9.000 μαχητές και παραμένει ιδιαίτερα ενεργή σε επαρχιακές περιοχές. Πρόσφατα απελευθέρωσε τους τελευταίους αστυνομικούς και στρατιωτικούς που κρατούσε ομήρους.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα El Tiempo, κάλεσε την ηγεσία των FARC να αδράξει την «τελευταία ευκαιρία» που της παρουσιάζεται για να βρεθεί μια λύση και να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί δεκαετίες, ενώ υποστήριξε πως οι αντάρτες είναι «όλο και πιο απομονωμένοι».

«Είναι όλο και πιο απομονωμένοι. Ελπίζουμε ότι αντιλαμβάνονται πως αυτή είναι ίσως η τελευταία τους ευκαιρία», είπε ο πρόεδρος Σάντος.

Από τις αρχές της χρονιάς, οι FARC έχουν προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κάνοντας συμφιλιωτικές χειρονομίες όπως η απελευθέρωση των αστυνομικών και των στρατιωτικών που κρατούσαν.

«Προφανώς τίποτε δεν θα με ικανοποιούσε περισσότερο από το να μπορέσω να γίνω ο πρόεδρος που έφερε την ειρήνη. Αλλά θα ήταν χειρότερο, πολύ χειρότερο, να είμαι αυτός που γνώρισε άλλη μια αποτυχία», είπε ο Σάντος, κρίνοντας τις παραχωρήσεις και τις χειρονομίες που κάνουν οι αντάρτες ανεπαρκείς.

Ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου η κυβέρνηση αξιώνει από τους αντάρτες των FARC να απελευθερώσουν όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να κρατούν ως ομήρους, να τερματίσουν οριστικά την ένοπλη δράση και να σταματήσουν να στρατολογούν ανήλικους.

Ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες των FARC δήλωσε πάντως το Σάββατο ότι το αντάρτικο στην Κολομβία «δεν έχει τελειώσει», ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία, σε μια συνέντευξη που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Telesur.

«Το τέλος του αντάρτικου δεν έχει έλθει, αντίθετα με την προπαγάνδα που κάνουν τα πιόνια της οικονομικής παγκοσμιοποίησης στην Κολομβία», δήλωσε ο Λουσιάνο Μαρίν, γνωστός με το ψευδώνυμο Ιβάν Μάρκες, ένα από τα μέλη της διοίκησης των FARC. «Αυτό που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή είναι μια έντονη πολιτική και στρατιωτική αναμέτρηση και μια μεγάλη κινητοποίηση τομέων της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη εξάλλου ο Μάρκες αμφισβητεί το γεγονός πως οι FARC έχουν συμπεριληφθεί στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν πολλές χώρες, λέγοντας ότι η εξέγερση ενάντια σε άδικα και τυραννικά καθεστώτα είναι «αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα», το οποίο «κατοχυρώνεται στην παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ