Φιλορώσος ο πολιτικός που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Νότια Οσετία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Φιλορώσος ο πολιτικός που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Νότια Οσετία

Ο Λέονιντ Τίμπιλοφ, πρώην αξιωματικός της KGB, σήμερα πολιτικός προσκείμενος στη Ρωσία, φαινόταν χθες να εξασφαλίζει τη νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην αποσχισθείσα επαρχία της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία, όπου η Μόσχα κατηγορείται ότι προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο.

Κατά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τα οποία ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή ο Τίμπιλοφ, 60 ετών, προηγείται του Νταβίντ Σανακόγεφ, πρώην κρατικού επιτρόπου αρμόδιου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με 55,8% έναντι 41,3% με το 67% των ψήφων καταμετρημένο.

Η μικρή αυτή περιοχή με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκων κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά τον σύντομο πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία το 2008 αλλά παραμένει εξαρτημένη από την οικονομική βοήθεια και τη στρατιωτική προστασία της Μόσχας, εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για το πώς δαπανώνται τα διαθέσιμα κεφάλαια.

«Θα αναπτύξουμε τη σχέση με τη Ρωσία σε όλα τα πεδία. Σκοπεύουμε να κάνουμε ένα παλιό όνειρο, την επανένωση της Νότιας με τη Βόρεια Οσετία, πραγματικότητα», είπε ο Τίμπιλοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα εκλογικό τμήμα στην Τσχίνβαλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας.

Η Βόρεια Οσετία ανήκει στη Ρωσία και η δήλωση του Τίμπιλοφ μοιάζει να καλεί να υπάρξει μια de facto ένωση της ορεινής περιοχής με τη Ρωσία, κίνηση όμως που σύμφωνα με αναλυτές η Μόσχα είναι απίθανο να κάνει τώρα για να αποφύγει μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Δύση.

Η Ρωσία ξόδεψε περίπου 1 δισ. δολάρια για να υποστηρίξει τη φτωχή περιοχή μετά την πενθήμερη ένοπλη σύρραξη. Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοί της διαμαρτύρονται ότι ελάχιστα από τα χρήματα αυτά είδαν. Ο Τίμπιλοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στη Νότια Οσετία την δεκαετία του 1990 και επαινείται για το λιτό τρόπο που ζει, αναγνώρισε στην διάρκεια της εκστρατείας του ότι μέρος του ποσού αυτού διασπαθίστηκε και υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την διαφθορά.

Η Γεωργία θεωρεί τις εκλογές στη Νότια Οσετία παράνομες. Η περιοχή, η οποία έχει αυτονομηθεί με την υποστήριξη της Μόσχας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από ελάχιστες χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ