Ρεν: Η Πορτογαλία είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ρεν: Η Πορτογαλία είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χορηγήσουν επιπλέον βοήθεια στην Πορτογαλία για ορισμένο διάστημα στο μέλλον, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, σε μια συνέντευξή του στην φινλανδική τηλεόραση η οποία μεταδίδεται σήμερα.

«Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν σώφρον να είναι προετοιμασμένη για το γεγονός ότι κάποιου είδους 'γέφυρα' θα είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί όταν η Πορτογαλία θα επιστρέψει στις αγορές», είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος στο τηλεοπτικό δίκτυο MTV3.

Δεν είναι σαφές τι είδους βοήθεια πιστεύει ότι θα χρειασθεί η Πορτογαλία, αλλά ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η κατάσταση της χώρας είναι διαφορετική από την κατάσταση της Ελλάδας.

Η Πορτογαλία έλαβε δάνειο 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο χρόνο, όταν το κόστος δανεισμού της στις αγορές εκτοξεύθηκε. Η Λισαβόνα, η οποία αναμένεται να εκδώσει νέα ομόλογα το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σήμερα εξέδωσε έντοκα γραμμάτια 6μηνης και 18μηνης διάρκειας.

Ερωτηθείς τι εννοεί με την έκφραση «γέφυρα» για την Πορτογαλία, ο εκπρόσωπός του Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι «το σχόλιο του Ρεν. . . ήταν απλώς μια έκφραση της δέσμευσής μας υπέρ της Πορτογαλίας. Η Πορτογαλία είναι στο σωστό δρόμο. Η Πορτογαλία είχε και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμών της ΕΕ και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Ερωτηθείς εάν ο Ρεν αναφερόταν στην πιθανότητα το ταμείο βοήθειας της ΕΕ να εγγυάται εν μέρει τα ομόλογα που εκδίδει η Πορτογαλία για ορισμένο διάστημα μετά την επάνοδο της Λισαβόνας στις αγορές, ο Αλταφάζ τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή θα ήταν υποθετικό, θα χρειαστεί να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στις αγορές σε όρους επιτοκίων τότε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι σημαντικό σήμερα είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των παραγόντων των αγορών. Οι πρώτες ενδείξεις ήδη υπάρχουν, τα επιτόκια ήδη έχουν μειωθεί ελαφρά και η χώρα κάνει ό,τι μπορεί για να επιδείξει σε όλους τους παράγοντες των αγορών ότι προχωρά σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της».

Ο Πέτερ Βάις, αξιωματούχος της Επιτροπής ο οποίος ανήκει στην ομάδα της Τρόικας που είναι αρμόδια για την Πορτογαλία, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται δεύτερο πακέτο δανειακής στήριξης για τη χώρα αυτήν τη στιγμή.

«Η υπόθεσή μας είναι ότι το [σημερινό] πρόγραμμα είναι αρκετό. Το εάν και κατά πόσον η Πορτογαλία μπορεί να πείσει τις αγορές είναι ένα άλλο ζήτημα φυσικά».

Ο Βάις πρόσθεσε ότι «προς το παρόν η υπόθεσή μας είναι ότι το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο και θα πρέπει να οδηγήσει την Πορτογαλία στο να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές το 2013».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ