Κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη στήριξη καταναλωτικών οργανώσεων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη στήριξη καταναλωτικών οργανώσεων

«Πρέπει να σπάσει το παράδοξο του Ελληνικού συστήματος, ο καταναλωτής να συνθλίβεται και οι τιμές να μην πέφτουν» σχολίασε ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Μανώλης Πατεράκης σε εκδήλωση της Ειδικής Γραμματείας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τις οργανώσεις των καταναλωτών.

Ο κ. Πατεράκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι στη διαμόρφωση των τιμών, εκτός από το κόστος, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συνθήκες της αγοράς και σε αυτό το πλαίσιο εκτός από την ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και οι καταναλωτικές οργανώσεις.

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος, ανέφερε, από την πλευρά του, ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορούν να προσφέρουν την κατάλληλη ευκαιρία ''για να διανύσουν οι οργανώσεις των καταναλωτών τη μεγάλη διαδρομή που πρέπει να κάνουν προκειμένου το κίνημα να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των καιρών''.

Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση του προγράμματος του ΕΣΠΑ που ''τρέχει'' ήδη για την "Ενίσχυση Σχεδίων Δράσης των Ενώσεων Καταναλωτών".

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παρέμβασης δύναται να χρηματοδοτηθούν σχέδια δράσης, τα οποία εντάσσονται τουλάχιστον σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες ενεργειών:

  • Ενέργειες υπέρ της προώθησης της βιώσιμης κατανάλωσης, της περιβαλλοντικής συνείδησης σε σχέση με την καταναλωτική συμπεριφορά και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ενέργειες υπέρ της προώθησης των δικαιωμάτων ομάδων πληθυσμού (όπως ΑΜΕΑ, νέοι, γυναίκες, πολύτεκνοι, μονογονεϊκή οικογένεια κ.α.) υπό την ιδιότητα τους ως καταναλωτών.
  • Ενέργειες νομικής υποστήριξης, δικαστικής εκπροσώπησης και προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών καθώς και υποστήριξης τους στην εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Η δημόσια δαπάνη φτάνει στο 1 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός της προτεινόμενης Πράξης δύναται να ανέρχεται έως τις 40.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις συνεργασίας/σύμπραξης δύο ή περισσοτέρων Ενώσεων Καταναλωτών, το ποσό του προϋπολογισμού θα προσαυξάνεται έως και 40.000 ευρώ για τη συμμετοχή κάθε επιπλέον Ένωσης, και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει η προκήρυξη ενός νέου προγράμματος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ το οποίο θα αφορά στη σύσταση φορέα συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών από τις καταναλωτικές οργανώσεις σε ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΕΛΟΤ και με τον επιχειρηματικό κόσμο (στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης). Επίσης, ολοκληρώνεται και η μελέτη για τη δημιουργία μόνιμου δικτύου παροχής συμβουλών πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης των νοικοκυριών το οποίο θα διαχειρίζονται οι οργανώσεις των καταναλωτών. Για τη λειτουργική του χρηματοδότηση έχει σχεδιαστεί αυτή να γίνεται από τις τράπεζες και άλλους επιχειρηματικούς φορείς (στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης).

Εκ μέρους των κομμάτων παρέστησαν και σημείωσαν τη σημασία του κινήματος των καταναλωτών η υπεύθυνης του Τομέα Καταναλωτικών Οργανώσεων της Ν.Δ. κυρία Φωτεινή Βρύνα, η κυρία Φλώρα Νικολιδάκη από το ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης από την Δημοκρατική Αριστέρα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ