Προσκύνημα Αυστραλών πολιτικών στη Λήμνο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Προσκύνημα Αυστραλών πολιτικών στη Λήμνο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας - Βικτόριας προγραμματίζει εκδρομή - προσκύνημα στη Λήμνο τον ερχόμενο μήνα.

Οι βουλευτές από την Βικτόρια, εκτός από τη Λήμνο, θα επισκεφθούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου θα γίνουν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους χίλιους και πλέον Αυστραλούς στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στην Ελλάδα, κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πολέμου, και έχουν ταφεί σε έξι συμμαχικά νεκροταφεία.

Συντονιστές του ταξιδιού αυτού είναι ο ομογενής βουλευτής Λι Ταρλάμης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Μάρτιν Φόλεϊ και ο Εργατικός βουλευτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικές Ένωσης του Ελληνισμού, Γιάννης Πανταζόπουλος.

Σε συνεργασία με Λημνίους της Αυστραλίας, οι Αυστραλοί πολιτικοί θέλουν να εντάξουν τη Λήμνο μέσα στο πρόγραμμα για τον εορτασμό των εκατό χρόνων, από την απόβαση των Αυστραλών στην Καλλίπολη το 2015. Στην εκδήλωση αυτή αναμένεται να μεταβούν στην Καλλίπολη δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί.

Κάθε χρόνο, στις 25 Απριλίου, η Αυστραλία τιμά με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο την επέτειο αυτή, με επίκεντρο την Καλλίπολη. Στη Λήμνο, που αποτέλεσε πέρασμα για την απόβαση της Καλλίπολης (και πολλοί Αυστραλοί βρήκαν καταφύγιο μετά την καταστροφή), υπάρχουν δύο συμμαχικά νεκροταφεία, ένα μνημείο και δύο λεωφόροι για να θυμίζουν το πέρασμα των Αυστραλονεοζηλανδών από την ελληνική γη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Βικτόρια υπάρχει μια μικρή κωμόπολη που λέγεται Λήμνος και όπου ζουν αρκετοί ομογενείς που κατάγονται από το ομώνυμο νησί του Βόρειου Αιγαίου. Ακόμη ένα νοσοκομείο στη Δυτική Αυστραλία φέρει το ίδιο όνομα. Ωστόσο το «Λήμνος» δεν δόθηκε στη μικρή πόλη λόγω των χιλιάδων Λημνίων, που ζουν στη χώρα των καγκουρό. Ονομάστηκε έτσι από Αυστραλούς στρατιώτες που πέρασαν από το νησί του Ηφαίστου, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Λήμνος τότε υπήρξε το ορμητήριο των Αυστραλών προς την Καλλίπολη. Με τα χρόνια η συμβολή της αυτή υποβαθμίστηκε και τώρα με πρωτοβουλία ομογενών και Αυστραλών πολιτικών γίνεται μια προσπάθεια για να αναδειχτεί και πάλι.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ