Ε.Ε.: Μέτρα για την αντιμετώπιση διακρίσεων σε βάρος διασυνοριακών εργαζομένων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ε.Ε.: Μέτρα για την αντιμετώπιση διακρίσεων σε βάρος διασυνοριακών εργαζομένων

Με στόχο να εξασφαλιστεί ότι δεν γίνονται διακρίσεις σε βάρος των διασυνοριακών εργαζομένων οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπερβαίνουν τα 1,2 εκατ. στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πρωτοβουλία σχετικά με τη διεξοδική εξέταση των φορολογικών διατάξεων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ακαθάριστες απολαβές των διασυνοριακών και των εποχικών εργαζομένων ανήλθαν το 2010 σε 46,9 δισ. ευρώ. Η κινητικότητα των εργαζομένων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την τόνωση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα φορολογικά εμπόδια εξακολουθούν να αποτρέπουν τους πολίτες από την αναζήτηση εργασίας σε άλλο κράτος μέλος.

Για τον λόγο αυτό, στη διάρκεια του 2012, η Επιτροπή θα προβεί σε διεξοδική αξιολόγηση των εθνικών άμεσων φόρων, προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον οι φόροι αυτοί επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τους εργαζομένους που ζουν σε ένα κράτος μέλος και εργάζονται σε άλλο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν δυσμενείς διακρίσεις ή παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε., η Επιτροπή θα τις επισημάνει στις εθνικές αρχές, καλώντας τις να προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις. Εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα, η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των κρατών μελών.

Δεδομένου ότι τα φορολογικά εμπόδια εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για τη διασυνοριακή κινητικότητα, η Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες με σκοπό την εξάλειψη των εμποδίων για τους εργαζομένους στην Ε.Ε. όπως, για παράδειγμα, στο πλαίσιο της πρότασής της για την καταπολέμηση της διπλής φορολόγησης για την ενίσχυση της προστασίας των αποσπασμένων εργαζομένων.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ο αρμόδιος για θέματα φορολογίας και τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης επίτροπος Άλγκιρντας Σέμετα, δήλωσε: «Οι κανόνες της ΕΕ είναι σαφείς: Όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα στην Ενιαία Αγορά. Δεν επιτρέπονται οι διακρίσεις ούτε ο περιορισμός του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Τα περισσότερα κράτη μέλη τηρούν τις βασικές αυτές αρχές, αλλά είμαι διατεθειμένος να λάβω κάθε απαραίτητο μέτρο για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω αρχές λαμβάνονται δεόντως υπόψη στη φορολογική νομοθεσία όλων των κρατών μελών».

(ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ