Σε εκδήλωση για τον αγώνα των Κυπρίων στις ΗΠΑ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σε εκδήλωση για τον αγώνα των Κυπρίων στις ΗΠΑ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, διαθέτει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, με υψηλό φρόνημα, με άρτιο εξοπλισμό, με εξαίρετους αξιωματικούς, έτοιμους αν χρειαστεί να δώσουν και πάλι τη ζωή τους για την Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η τοποθέτησή του αυτή έγινε κατά το αρχιερατικό μνημόσυνο για τους ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου 1955-59, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, στο Χέμπστεντ του Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη χαρά, τόσο ο ίδιος, όσο και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός κ. Κωσταράκος, στην πρόσκληση των κυπριακών σωματείων «για να τιμήσουμε τη μνήμη των πεσόντων στον κυπριακό αγώνα, αλλά και των πεσόντων Ελλαδιτών -αξιωματικών και στρατιωτών-, που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας», όπως είπε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός 'Αμυνας της χώρας μας ανέφερε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκεται σε «επίσημη αποστολή», προσκεκλημένος του ομολόγου του υπουργού 'Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, με τον οποίο θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον, αύριο Τρίτη. «Μια σημαντική συνάντηση», επισήμανε χαρακτηριστικά «στην ιδιαίτερα δύσκολη αυτή συγκυρία για τον τόπο μας. Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να μοιραστούμε μαζί σας αυτά τα ανώτερα και υψηλά νοήματα της μεγάλης θυσίας, που όμως ακόμη δεν έχει δικαιωθεί».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, με τα στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται ακόμη εκεί. Μια βάρβαρη πράξη που προσβάλλει τον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό της, δίνοντας καθημερινά τον αγώνα για να φτάσουμε επιτέλους στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το λίπασμα αυτού του μεγάλου αγώνα είναι η θυσία εκείνων, που το 1955 σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία, αγωνιζόμενοι για να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης ότι «δυστυχώς, ακολούθησαν δύσκολες καταστάσεις και ένα πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα στους Τούρκους για να εισβάλουν. Και από τότε, η Κύπρος είναι κάτω από την μπότα του Τούρκου καταχτητή. Σήμερα», τόνισε με έμφαση, «που η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές, εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής κρίσεως, θα ήθελα μέσα απ' αυτά που προείπα, και είναι η αναφορά τιμής, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, να τονίσω ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, διαθέτει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, με υψηλό φρόνημα, με άρτιο εξοπλισμό, με εξαίρετους αξιωματικούς, έτοιμους αν χρειαστεί να δώσουν και πάλι τη ζωή τους για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα εξέφρασε την περηφάνια του που ομογενείς διαπρέπουν και ξεχωρίζουν σ' όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής «σ' αυτή τη σημαντική χώρα, με την οποία μας δένουν ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι «κι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί θα επικυρωποιηθούν και θα ανανεωθούν κατά τις επαφές μου στην Ουάσιγκτον».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, παραμένει ισχυρή, είναι δυνατή, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή με τις άξιες ένοπλες ελληνικές δυνάμεις, ένα κομμάτι των οποίων άφησε τη ζωή του, θυσιάστηκε και βρίσκεται στο ιερό χώμα της Κύπρου μας».

Τέλος, απευθυνόμενος προς τους ομογενείς και ιδιαίτερα προς την ηγεσία των κυπριακών φορέων στην Αμερική, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Να κρατάτε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Μόνο έτσι τιμάτε αυτούς που σήμερα τιμούμε με την επιμνημόσυνη δέηση, γιατί δεν γίνονται κάποια γεγονότα για να γίνονται, αλλά για να επιβεβαιώνουμε τα μηνύματα εκείνου του ωραίου αγώνα και να ισχυροποιούμε το φρόνημα και τη θέλησή μας για να ζήσουμε μια μέρα όλοι αυτό που θέλουμε και ποθούμε: την Κύπρο μας και πάλι ενιαία, ανεξάρτητη και ελεύθερη».

Η επιμνημόσυνη δέηση και η πολιτιστική εκδήλωση που ακολούθησε διοργανώθηκαν από το Γενικό Προξενείο της Κύπρου, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευε επίσης ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Νίκος Αιμιλίου, η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πίτερ Παπανικολάου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασγάτας, Πίτερ Λούκας, ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Πέτρος Πετρίδης και τραγούδησε ο Ιωνάς Αρτέμου.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ