Θα συνεχιστεί η ταυτοποίηση λειψάνων στην Κύπρο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Θα συνεχιστεί η ταυτοποίηση λειψάνων στην Κύπρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) σε έκτακτη συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυκτα, αποφάσισε να επιβεβαιώσει προηγούμενη απόφασή του και να αποδεχθεί το συμβόλαιο που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη για την ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων.

Με την υπογραφή του συμβολαίου ελπίζεται ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ταυτοποίηση των λειψάνων στην Κύπρο, που είχε αρχίσει το 2005.

Στο συμβόλαιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η Τράπεζα Δεδομένων DNA, που έχει δημιουργηθεί στο ΙΝΓΚ, θα δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Για την πρόνοια αυτή υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις από το ΙΓΝΚ, διότι το DNA αποτελεί το σοβαρό απόρρητο προσωπικό δεδομένο.

Το Ινστιτούτο έχει δεσμευτεί με συμβάσεις, που υπέγραψε με χιλιάδες συγγενείς αγνοουμένων, που έδωσαν δείγματα DNA.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο επίτροπος προεδρίας Γιώργος Ιακώβου κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Ελπίζω, είπε, μετά την εξέλιξη αυτή, να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην υπογραφή του συμβολαίου και το πρόγραμμα να παραμείνει στην Κύπρο.

Ο γενικός εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου Φίλιππος Πατσαλής, δήλωσε ότι το συμβόλαιο θα υπογραφεί, όπως προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το Ινστιτούτο θα προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία των ταυτοποιήσεων και θα εργαστεί σωστά και γρήγορα.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου, είπε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, την οποία η Επιτροπή χαιρετίζει. Ωστόσο, επισήμανε, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κατά πόσον η συμφωνία θα υπογραφεί.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ