Σαρκοζί και Ολάντ θέλουν να ποινικοποιηθεί η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σαρκοζί και Ολάντ θέλουν να ποινικοποιηθεί η άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για την υιοθέτηση γρήγορα νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, παρά την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου που κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, σε συνεντεύξεις τους στο Nouvelles d' Armenie Magazine.

«Ανέλαβα τη δέσμευση αυτή και θα την τηρήσω», δήλωσε ο πρόεδρος και υποψήφιος για την επανεκλογή του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε υποσχεθεί αυτή την ποινικοποίηση στην αρμενική κοινότητα που αριθμεί 500.000 μέλη στη Γαλλία το 2007.

«Η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για τη ρύθμιση ενός νέου σχεδίου νόμου. Το κείμενο θα μπορεί να υιοθετηθεί από την έναρξη των εργασιών του νέου νομοθετικού σώματος», προσθέτει ο Σαρκοζί διευκρινίζοντας ότι «βεβαίως το κείμενο αυτό θα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου».

Σε χωριστή συνέντευξη, ο αντίπαλός του Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει ότι θέλει να ξεκινήσει «στην αρχή της θητείας, με ηρεμία, μια διαδικασία που θα καταλήξει στην ποινικοποίηση της άρνησης».

«Έχω την πεποίθηση ότι ανήκει στην ευθύνη των κρατών να αναγνωρίζουν τις γενοκτονίες, όταν αυτές επαληθεύονται από την ιστορική έρευνα, όπως είναι η αρμενική γενοκτονία και ότι η άρνησή της είναι μια έκφραση βίας που δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας».

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του που ο αρχηγός του κράτους θέλησε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο τελικά απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας. «Ήταν μεγάλο λάθος» έκρινε ο Ολάντ εκτιμώντας ότι η «σπουδή» που επέδειξε η κυβέρνηση οφειλόταν σε «επικοινωνιακούς λόγους».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ